Прокурорът-кандидат за ВСС: Ще продължим да сме твърди срещу опитите за намеса (ОБНОВЕНА)

Прокурорът-кандидат за ВСС: Ще продължим да сме твърди срещу опитите за намеса (ОБНОВЕНА)

Общото събрание на прокурорите гласува избирателна комисия и секции за избор на нов член на ВСС, като самият вот ще е идната събота.

Кандидатът е един - военният обвинител и шеф на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов

Общото събрание на прокурорите за избор на член на Висшия съдебен съвет бе открито в 11.00 часа от Иван Гешев - главен прокурор на Република България. Той обяви, че към този час са регистрирани и в залата присъстват 319 прокурори, поради което събранието може да започне. “От изключителна важност за всеки от нас е, че ние като прокурори имаме възможност да изберем представител на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота, който да отстоява нашите интереси в кадровия орган. Изборът е от съществено значение в момент, в който

Прокуратурата на Република България трябва да отстоява своята независимост

в интерес на българските граждани“, обяви в обръщението си обвинител №1 (виж тук).
В съответствие с Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите, при избора на органи на Общото събрание, участниците гласуваха чрез интерактивна система.
За председател на Общото събрание на прокурорите, с 305 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 1 „въздържал се“ бе избран - Виктор Малинов – прокурор във Върховна административна прокуратура. Той ще председателства Общото събрание, както днес така и на 26.09.2020 г.
Прокурорите избраха седем членна избирателна комисия в състав: Ваня Христева - Окръжна прокуратура – Пловдив, Радослав Стоев – Софийска градска прокуратура, Елин Алексов – Военно-апелативна прокуратура, Василен Бенчев – Софийска районна прокуратура, Веселина Николова – Районна прокуратура – Пловдив, Владимир Николов - Районна прокуратура – Плевен и Константин Йовев - Районна прокуратура – Силистра и резервни членове – Васил Господинов – Районна прокуратура – Русе, Цонко Кръстев - Районна прокуратура –Велико Търново, Мина Грънчарова - Районна прокуратура – Ямбол и Христо Колев – Окръжна прокуратура – Бургас.
В съответствие с чл. 29з, ал. 2 от ЗСВ, според който за всеки 500 съдии, прокурори и следователи се съставя по една избирателна секция, а всички гласуващи електронно дистанционно, през интернет, образуват самостоятелна избирателна секция. Общото събрание излъчи две избирателни секции.
Избирателна секция №1 за отчитане гласуването с хартиени бюлетини е в състав: Гриша Мавров – Районна прокуратура – Стара Загора, Николай Гугушев – Окръжна прокуратура – Хасково и Сабина Христова – Софийска градска прокуратура. За резервни членове бяха избрани: Дойчин Дойчев – Окръжна прокуратура – Ямбол и Румен Рачев – Окръжна прокуратура – Шумен.
Втората избирателна комисия ще обработи получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване през интернет каквото са заявили 1 312 прокурори. 

“Благодаря за доверието и искам да ви уверя, че предложението, с което моята кандидатура бе издигната, за мен е израз на висока оценка от колегите, заради което приех номинацията за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Вярвам, че

авторитетът и доверието в Съдебната власт не се полагат по право

а трябва да се заслужат както доверието на обществото, така и на всеки един магистрат. Вярвам, че отстояването на независимостта на прокуратурата като част от Съдебната система в нашата страна ще преодолее рисковете от нарушаване на върховенството на закона в една правова държава, а България е правова държава и ще продължи да бъде правова държава, защото ни има нас магистратите. Във времена, като днешните, българската прокуратура ще продължи да показва воля, твърдост и непримиримост към опитите за намеса в независимостта ни. Вярвам, че прокурорите ще съхранят себе си и ще продължат да вършат достойно ежедневно работата в услуга на гражданите и интересите на обществото”, каза пред  пред Общото събрание кандидатът Евгени Иванов.

“Няма да приема никога за нормални тези идеи, че прокуратура извън съдебната власт ще бъде по-независима. Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е нужно да се излагат аргументи, за да бъде оборено. Институционалната независимост се гарантира най-добре на законово ниво, а нашата институционална независимост е гарантирана на най-високо ниво в една правова държава, а именно – чрез Конституцията”, допълни кандидатът.

“По делата им ще ги познаете – е написано в най-старата книга. Няма да жаля сили и време, за да заслужа доверието на колегите от ВСС и в прокуратурата”, завърши Иванов.

Гласуването за избора ще бъде следващата събота.


 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.