Общинските съветници в Брацигово са против проектозакона за „В и К“

Общинските съветници в Брацигово са против проектозакона за „В и К“

Общинските съветници в Брацигово не одобряват проектозакона за водоснабдяването и канализацията, изготвен от МРРБ и публикуван на 26 октомври в Портала за обществени консултации като проект за решение на МС за одобряването му. Това стана ясно на проведеното извънредно заседание днес.

Кметът на община Брацигово Надежда Казакова разясни на общинските съветници какво предвижда проекта и какви биха били последиците от приемането му за населението на общината.

След станалите разисквания бе потвърдена категоричната позиция на Община Брацигово и Общински съвет- Брацигово срещу така предложения проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. В приетото становище се развиват подробни съображения, относно крайно неблагоприятните последици, до които би довело приемането на Закона за „ВиК“ в предложения вид.

На заседанието, проведено като закрито, поради необходимостта от спазване на мерките за борба с COVID-19, бе одобрена и Обща декларация против проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, изготвена по време на проведената на 13.11.2020г. в гр. Берковица среща на най-засегнатите от предложения проект общини- Брацигово, Берковица, Петрич, Сапарева баня и Троян. В документа се казва, че това ще доведе до необратими негативни последици – значително поскъпване на разходите за предоставяне на гражданите на общината на ВиК услуги, неминуемо съкращаване на персонал или ликвидиране на местното ВиК дружество, както и съществени финансови загуби за общините.

Предварителният и неокончателен анализ показва, че средната цена на водата на местните ВиК дружества с приемане на законопроекта ще се повиши с повече от 50%, което би натоварило несправедливо и непоносимо жителите. В декларацията представителите на тези общини категорично се обявяват срещу предвидените законодателни промени и изразяват готовността си да защитят интересите на местното население с всички позволени от закона средства, включително и чрез масови протестни действия за блокиране на важни пътни артерии. 

Кметът на община Брацигово заяви намерението си да се направи всичко възможно, да бъде чут гласа на жителите на общината против спорния проект на  Закон за водоснабдяването и канализацията.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.