Общинските детски градини и училища в Пловдив готови за 15-и септември

Общинските детски градини и училища в Пловдив готови за 15-и септември

Всички 52 общински детски градини и още толкова общински училища в Пловдив са в пълна готовност за откриване на новата учебна година. Към момента в забавачниците са записани 10 940 деца.

От тях най-малките, 3-годишните деца, са 2700. Общинските училища в града на тепетата са: 4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии. Над 33 000 ученици от I до XII клас и около 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи, ще прекрачат прага на класните стаи.

До момента в общинските училища с начален етап на обучение са записани над 3100 първокласници. В 18 общински училища през летния период бяха извършени  козметични ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет. В ОУ „Петър Берон“ е направена външна изолация на малката сграда, а в МГ „Акад. Кирил Попов“ е ремонтиран покривът. В няколко общински училища са изградени STEM центрове – специално създадени и оборудвани учебни пространства с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природо-математическите науки. Одобрените за финансиране през 2021 г. са ЕГ „Пловдив“, СУ „Черноризец Храбър“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника с 300 000 лв., и ЕГ „Иван Вазов“ с 210 000 лв. В СУ Софроний Врачански“ се изгражда STEM център със средства от бюджета на училището. Приключи ремонтът и в двете сгради на СУ „Любен Каравелов“ по проект „Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. С приключването на втория етап от проекта училището разполага с  мултифункционална зала и басейн. Продължават дейностите по изпълнение национална програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Община Пловдив получи финансиране от 14  817 000 млн. лева. за 7 обекта, с които кандидатства по националната програма. „Изграждане на нова сграда на ОУ „Княз Александър I“  на стойност на проекта – 4 973 300,00 лв., и „Ремонтни работи и реконструкция на източен корпус на СУ „Константин Величков“, чиято стойност на проекта  е 1 995 500,00 лв., са проектите, които общината изпълнява.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.