Общински съветници искат оставката на арт директора на „Пловдив 2019”
2

Общински съветници искат оставката на арт директора на „Пловдив 2019”

Според тях общинската фондация разпределя на тъмно милиони левове, а ефект от Европейската столица на културата няма

Съветници от различни политически партии от местния парламент в Пловдив се обединиха в искането арт директорът на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева да подаде оставка. Те са събрали подписи за свикване на извънредна сесия, на която общинската фондация да отчете дейността си и всички проекти от 2017г. до момента.

Друго тяхно искане е изпълнителният директор Кирил Велчев и артистичният директор Светлана Куюмджиева да предоставят справка за сключените през този период договори и за изразходените средства. Отделна точка в извънредната сесия ще е именно исканата оставка на арт.директорката на фондацията.

Искането за извънредната сесия е внесено от съветниците Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ и Стефан Послийски от ВМРО - БНД.  „Във фондацията всичко се прави на тъмно. Харчат се милиони за подготовката и провеждането на Европейска столица на културата, но не се вижда ефект. През 2018 г.  „Пловдив 2019“ разполагаше  с 15 млн. лв. бюджет, тази година Общинският съвет гласува още 11 милиона. До този момент фондацията не успя да изпълни една от основните си цели – да на прави хората съпричастни към каузата Европейска столица на културата. Ще запомним само огромните разходи и нулевата прозрачност“, коментира  Дани Каназирева.  

Досега екипът на фондацията отказва да даде каквато и да е информация за това какви проекти и дейности се финансират и какви пари се дават на определени сдружения. Един от тези проекти е на стойност 7000 лева и е на организацията, която прави гей парада в София. По този проект също нямало яснота за какво ще се разходват парите. „Защо тези проекти остават затворени в едни много тесни рамки, пловдивчани не ги припознават? Защо няма достатъчно информация къде и какво се случва? Омръзна ни да задаваме тези въпроси и да не получаваме отговори. Фондация 2019 разходва публични средства и затова е нужно да дава подробни отчети, това не е частен фонд. Общински съвет Пловдив е принципала и гласува бюджета на Фондацията“, каза Стефан Послийски.

„Радвам се, че политически партии в Пловдив се събраха не за избори, а за кауза, каузата Пловдив. Ние вярваме, че обединени ще постигнем успех в името на Пловдив и ще представим достойно древния ни град като европейска столица на културата“ добави народният представител Александър Сиди.

 „Цяла България питаше колко струва събитието за откриването. От фондацията не можаха да дадат отговор”, заяви още Каназирева. Тя припомни, че екипът на фондацията отказва да предостави договорите за финансиране на проектите, за да се види дали е защитен общественият интерес. Пример за спорен разход е наемането на частен офис за фондацията, в който за две години потъват близо половин милион лева.

Евелин Парасков каза, че по време на обсъждането в социалните мрежи, организирано от „Съюз за Пловдив“, са получени стотици въпроси. „Намалихме ги до тридесетина и помолихме от „Пловдив 2019“ да отговорят на тях. Получихме формални отговори без никаква конкретика. Питахме за най-посещаваните фестивали - „Hills of rock“, „Opera Open“ и „One Dance week“, за да стане ясно при какви условия са подписани договорите, колко билета са продадени и как се разпределя печалбата между  организаторите, „София мюзик ентърпрайсес“, „Фондация едно“, „Държавна опера -  Пловдив“ и Община - Пловдив. До този момент нямаме отговор, въпреки че става дума не за частна фондация, а за общинска, която харчи парите на пловдивчани”, заявиха още съветниците.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.