Общински служител, обвинен в изнудване, остава в ареста

Общински служител, обвинен в изнудване, остава в ареста

В две отделни производства Апелативният съд във Варна потвърди първоначалното задържане под стража на двама обвиняеми по разследване за изнудване. Единият от тях е длъжностно лице в Община Варна.

В рамките на разследването към наказателна отговорност са привлечени трима души – общинският служител, главен инспектор в отдел „Строителен контрол“ Добри Добрев, Жечо Жечев и Момчил Борисов, като последният е с мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Те са обвиняеми за това, че за да принудят лице да се разпореди със сума от 15 000 лв, са го заплашили с увреждане на имуществото – събаряне на недвижим имот под предлог, че е незаконен. Варненският окръжен съд е определил задържане под стража спрямо Добри и Жечо, които обжалваха мерките за неотклонение пред Апелативния съд.

Според защитата на Добрев, свидетелите и останалите обвиняеми са отрекли, че познават общинския служител и това, че той е участвал в престъплението. Според адвоката му, той отишъл на проверка за незаконно строителство по разпореждане на ръководителя си и бил придружен от свой колега.

Прокуратурата изведе тезата, че има опасност Добри да се укрие или извърши престъпление не само от конкретния случай, както и, че разследва по-мащабна престъпна дейност. Събраните доказателства дават основания на прокуратурата да му повдигне обвинение в изнудване, посочват от държавното обвинение.  

Апелативният съд пък не сподели довода на защитата за липсата на съпричастност на Добрев към престъпната дейност. Съдът отчете, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, усложнената престъпна деятелност, ангажирането в нея на служител на Община Варна и длъжността, която той заема, биха му позволили да затрудни разследването.

В отделно заседание въззивната инстанция разгледа и жалбата на Жечо Жечев за по-лека мярка за неотклонение. В полза на искането защитата изтъкна тежкото семейно положение на обвиняемия – болни родители, за които той трябва да полага грижи.

Съдебният състав обаче прецени, че  Жечо не е единственият, който може да им помага. Определенията, с които Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на Жечо и Добри са окончателни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.