Просрочените задължения на общините в края на второто тримесечие тази година са 132.1 млн. лв., показват данни на Министерството на финансите (МФ). Задълженията са натрупани от 131 общини или близо 50% от общия брой общини.

Общините без просрочени плащания за първото полугодие на 2019 г. са 134 като в сравнение със същия период предходната година 83 общини отчитат спад в просрочените суми в размер от близо 32 млн. лв. Въпреки това 50 общини или 18.9% от всички увеличават същите суми с 26.7 млн. лв.

Общата сума на просрочените задължения нараства с приблизително 1.2 млн. лв.

спрямо края на 2018 г. и остава по-ниска с 6.1 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 2.4 млн. лв. и съставляват около 2% от размера на просрочените задължения в бюджета.

В сметките за средства от Европейския съюз (СЕС) и в другите сметки и дейности просрочените задължения са 8.3 млн. лв. или 6.3% от общия размер на просрочените задължения на общините.

Общинският дълг и гаранции към края на юни 2019 г. възлизат на 1 385.3 млн. лв., от които 602.7 млн. лв. са вътрешен и 782.6 млн. лв. са външен дълг. Голяма част от сумата или 1 169.7 млн. лв. са предназначение за финансиране на инвестиционни проекти. Дългът на Столична община формира 52% от общия размер на дълга.

Спрямо края на 2018 година,

размерът на общинския дълг и гаранции намалява с 10 млн. лв.,

което се дължи на увеличение в размера на външния дълг с 10.6 млн. лв. „Усилията на МФ продължават в посока да се подобри и ефективността на управление на общинските бюджети. Препоръчително е общините да приемат и изпълняват оздравителни планове при наличие не само на три или повече от показателите по чл. 130а от Закона за публичните финанси, но и при индикации за достигане на критичните стойности по един или повече от всички наблюдавани показатели“, препоръчват от ресорното министерство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).