Общините събраха над 9 пъти повече данъци

От февруари до края на април

Общините събраха над 9 пъти повече данъци

Приходите в местните бюджети растат, през април надвишиха 1,16 млрд. лв.

Общините събраха над девет пъти повече данъци само за три месеца. В края на януари 2021 г. данъчните постъпления в бюджетите на общините са в размер на 59 млн. лв. или 5,1% от разчетите на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

В края на април сумата вече възлиза на 550,1 млн. лв. или 47,8 на сто от разчетите към закона за бюджета. Така показателят расте с 9,3 пъти за едно тримесечие, показа справка на „Монитор“ в данните за изпълнението на държавния бюджет на Министерство на финансите (МФ).

Значително увеличение се наблюдава и при неданъчните постъпления. През първия месец на годината те са в размер на 66,2 млн. лв., което е 4,5% от годишните разчети. През април неданъчните приходи и помощите вече достигат 613,9 млн. лв., което е 42,2% от годишните разчети. Този показател също е по-голям с почти 9,3 пъти. Причина за ръста му са

повече приходи от общински такси,

приходи и доходи от собственост, постъпления от продажба на нефинансови активи и глоби, санкции и наказателни лихви. Статистиките на финансовото министерство показват още, че общо постъпилите приходи, помощи и дарения по бюджетите на общините за януари 2021 г. са в размер на 125,2 млн. лв. или 4,8% от годишния разчет към ЗДБРБ за 2021 г. През април сумата е вече над милиард лева, като достига 1,164 млрд. лв. или почти 45 на сто от годишния разчет от Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Извършените разходи по общинските бюджети, включително и за сметка на предоставените

целеви трансфери от други бюджети,

са в размер на 444,4 млн. лв. (5,9% от разчетите) към януари тази година. Три месеца по-късно харчовете са вече над 2,5 млрд. лв. или по-точно 2,503 млрд. лв., което е 33,1% от разчетите за тази година.

Иначе от данните става ясно, че общият размер на приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) за януари 2021 г. е 2,454 млрд. лв., което представлява 9,1% изпълнение на разчетите по закона. През април сумата вече се качва, като достига 16,7 млрд. лв. (35,1% от годишните разчети). Разходите възлизат на 3,302 млрд. лв., което е 6,3% от годишните разчети. През април те са вече 16,540 млрд. лв.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.