Общините са заявили желанието си да прехвърлят на държавата 2719 язовира, съобщи за „Монитор“ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски във връзка с преливащите водоеми в различни райони на страната.

По думите му обаче въпросните съоръжения все още те не са в активите на новото държавно предприятие и това трябва да стане с решение на Министерския съвет. „В случая проблемът е в това, че общините, след като са заявили намерението си да се откажат, смятат, че те вече не са тяхна собственост и нямат грижа за тях. Докато не преминат към държавното предприятие въпросните язовири остават собственост на местните власти. Всеки собственик, не изпълнил предписанията на ДАМТН, подлежи на санкция“, припомни шефът на контролното ведомство.

Според Горновски обстановката с язовирите е динамична. „Контролирано се изпускат язовир „Бойка“, „Банска“, „Бели Лом“, „Света“, „Крамолин“ - Габровско, ,„Валога“, „Костенци“, „Широка поляна“ край Берковица. „Пчелина“ и „Душанци“ в района на Пирдоп. В цялата страна има още трийсетина язовира с голям воден сбор. В предишни дни е регистрирано и леко преливане, но през преливника, което е нормално. Постоянно се мени бройката на наблюдаваните язовири и това зависи от интензивността на валежите в различните райони на страната. При големите язовири нивата са в нормалните си граници, като запълването им е под 80%. Единствено „Арда“ и „Въча“ са около 90%. Водоемите за питейни нужди са пълни на 50 на сто. Малко по-трудна е ситуацията при малките язовири, защото те все още са общински. Общо 5700 от всички водоеми в страната са общински. За някои от тях има неизпълнени предписания още от миналата година. Най-често собствениците на такива водоеми имат проблеми с основните изпускатели, които да дадат възможно по-бързо намаляване на обема в чашата. В случая с язовира в Тутраканци и преливникът, и главният изпускател бяха повредени. За преливника е имало през миналата година предписание за разширяването му, а през тази година и за основния изпускател, но това не е направено. За това общините трябва да внимават какви договори подписват с концесионерите и в тях да има текстове за поддръжка на язовира и съобразяване с указанията за намаляване на обема при очаквани валежи“, обясни още Горновски.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Магистрала "Струма" остава затворена поне месец и половина

Възстановяването на повреденият мост на автомагистрала „Струма“ след Дупница в посока Кулата ще отнеме 45 дни. Констатацията е на работна група Университета по архитектура строителство и геодезия, която обследва пораженията от пожар по колоните на съоръжението.

Ремонтът на обгорения виадукт на „Струма“ гълта 3 милиона

Разходите за ремонта на обгорелия мост на автомагистрала „Струма“ близо до Дупница може да достигнат 3 млн. лв. Това изчислиха за „Монитор“, експерти пожелали анонимност. Те подчертават, че за първи път в историята на България се случва подобен пожар, нанесъл немалки повреди на пътно съоръжение.

Кабинетът ще осигури 741 млн. лв. за магистрала „Струма“

Правителството пое ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 741 млн. лева за изпълнение на Лот 3.2 „Крупник-Кресна“. В проекта е включено и изграждането на обходен път на град Кресна, съобщават от пресслужбата на кабинета.