Общините са заявили желанието си да прехвърлят на държавата 2719 язовира, съобщи за „Монитор“ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски във връзка с преливащите водоеми в различни райони на страната.

По думите му обаче въпросните съоръжения все още те не са в активите на новото държавно предприятие и това трябва да стане с решение на Министерския съвет. „В случая проблемът е в това, че общините, след като са заявили намерението си да се откажат, смятат, че те вече не са тяхна собственост и нямат грижа за тях. Докато не преминат към държавното предприятие въпросните язовири остават собственост на местните власти. Всеки собственик, не изпълнил предписанията на ДАМТН, подлежи на санкция“, припомни шефът на контролното ведомство.

Според Горновски обстановката с язовирите е динамична. „Контролирано се изпускат язовир „Бойка“, „Банска“, „Бели Лом“, „Света“, „Крамолин“ - Габровско, ,„Валога“, „Костенци“, „Широка поляна“ край Берковица. „Пчелина“ и „Душанци“ в района на Пирдоп. В цялата страна има още трийсетина язовира с голям воден сбор. В предишни дни е регистрирано и леко преливане, но през преливника, което е нормално. Постоянно се мени бройката на наблюдаваните язовири и това зависи от интензивността на валежите в различните райони на страната. При големите язовири нивата са в нормалните си граници, като запълването им е под 80%. Единствено „Арда“ и „Въча“ са около 90%. Водоемите за питейни нужди са пълни на 50 на сто. Малко по-трудна е ситуацията при малките язовири, защото те все още са общински. Общо 5700 от всички водоеми в страната са общински. За някои от тях има неизпълнени предписания още от миналата година. Най-често собствениците на такива водоеми имат проблеми с основните изпускатели, които да дадат възможно по-бързо намаляване на обема в чашата. В случая с язовира в Тутраканци и преливникът, и главният изпускател бяха повредени. За преливника е имало през миналата година предписание за разширяването му, а през тази година и за основния изпускател, но това не е направено. За това общините трябва да внимават какви договори подписват с концесионерите и в тях да има текстове за поддръжка на язовира и съобразяване с указанията за намаляване на обема при очаквани валежи“, обясни още Горновски.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бъдещите проекти с европари първо с макет или 3D визуализация

Бъдещите проекти за градско развитие, финансирани от оперативните програми в програмния период 2021-2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един човек ще може визуално да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация, а целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на конференция в София.

Камерите на тола вече снимат нарушителите

До 1800 лева глоба за ТИР без винетка от утре

Камерите на тола вече снимат нарушителите

Шoфьoритe, кoитo пътувaт пo рeпубликaнcкaтa пътнa мрeжa бeз вaлиднa eлeктрoннa винeткa, щe бъдaт caнкциoнирaни и чрeз кaмeритe нa тoл cиcтeмaтa от утре. На нарушителите в крaя нa дeня щe им бъдe изпрaщан eлeктрoнeн фиш пo пoщaтa зa плaщaнe нa глoбa Тя е 300 лeвa зa лeкитe aвтoмoбили дo 3,5 тoнa и 1800 лeвa зa тeжкoтoвaрнитe прeвoзни cрeдcтвa. Тoвa cъoбщихa oт Aгeнция "Пътнa инфрacтруктурa" (AПИ).