Общините са заявили желанието си да прехвърлят на държавата 2719 язовира, съобщи за „Монитор“ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски във връзка с преливащите водоеми в различни райони на страната.

По думите му обаче въпросните съоръжения все още те не са в активите на новото държавно предприятие и това трябва да стане с решение на Министерския съвет. „В случая проблемът е в това, че общините, след като са заявили намерението си да се откажат, смятат, че те вече не са тяхна собственост и нямат грижа за тях. Докато не преминат към държавното предприятие въпросните язовири остават собственост на местните власти. Всеки собственик, не изпълнил предписанията на ДАМТН, подлежи на санкция“, припомни шефът на контролното ведомство.

Според Горновски обстановката с язовирите е динамична. „Контролирано се изпускат язовир „Бойка“, „Банска“, „Бели Лом“, „Света“, „Крамолин“ - Габровско, ,„Валога“, „Костенци“, „Широка поляна“ край Берковица. „Пчелина“ и „Душанци“ в района на Пирдоп. В цялата страна има още трийсетина язовира с голям воден сбор. В предишни дни е регистрирано и леко преливане, но през преливника, което е нормално. Постоянно се мени бройката на наблюдаваните язовири и това зависи от интензивността на валежите в различните райони на страната. При големите язовири нивата са в нормалните си граници, като запълването им е под 80%. Единствено „Арда“ и „Въча“ са около 90%. Водоемите за питейни нужди са пълни на 50 на сто. Малко по-трудна е ситуацията при малките язовири, защото те все още са общински. Общо 5700 от всички водоеми в страната са общински. За някои от тях има неизпълнени предписания още от миналата година. Най-често собствениците на такива водоеми имат проблеми с основните изпускатели, които да дадат възможно по-бързо намаляване на обема в чашата. В случая с язовира в Тутраканци и преливникът, и главният изпускател бяха повредени. За преливника е имало през миналата година предписание за разширяването му, а през тази година и за основния изпускател, но това не е направено. За това общините трябва да внимават какви договори подписват с концесионерите и в тях да има текстове за поддръжка на язовира и съобразяване с указанията за намаляване на обема при очаквани валежи“, обясни още Горновски.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

4 години ще наблюдават популацията на костенурки и смоци в Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ започна обществена поръчка за наблюдение на популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка на първокласен път I-1 (Е-79) София - Кулата, преминаващ през Кресненското дефиле. Четирите вида влечуги са Шипобедрена костенурка, Шипоопашата костенурка, Ивичест смок и Леопардов смок.

Цяло лято тапи до морето по „Хемус“

Ремонтите, които се извършват в момента по магистрала "Тракия", трябва да приключат до края на юни. Това съобщи в четвъртък Иван Досев - директор на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ.