Общините сами ще определят какъв тип туризъм да рекламират (ОБНОВЕНА)

Общините сами ще определят какъв тип туризъм да рекламират (ОБНОВЕНА)

Близо 8000 са били сезонните работници през лятото на 2018 г.

Кметовете, заедно с местния туристически бранш, сами да определят типа туризъм, който ще се развива на местните курорти. Това предлагат промени в Закона за туризма, които ще бъдат подадени към Министерския съвет до 2 седмици, обяви на брифинг ресорният министър Николина Ангелкова.

“Националните курорти са имиджът на българския туризъм - те са двигател за развитието на регионите”, коментира Ангелкова. Предложението предвижда всяка област сама да определи какъв туризъм ще предлага, но това ще обхване само националните курорти. Според Ангелкова най-голям спор ще има за Слънчев бряг и за Златни пясъци, където се развиват парти и семейният туризъм. “Според мен местната власт трябва да определи как ще се развива туризмът”, допълни министърът. Това ще спомогне за привличане на повече туристи и за по-добро продуктово позициониране. Целта на подобни курорти е да се привлекат повече туристи, подобни има за младежки туризъм в Испания, Кипър, Италия, Франция, Гърция. У нас тенденцията обаче е негативна – спад от 45% на младежкия туризъм има тази година. „Ако искаме младите хора да дойдат в страната трябва да има балансирано развитие“, завърши Ангелкова.

По време на първия за тази година Национален съвет по туризъм присъстваха кметове, общини и представители на туристическия бранш. Обсъжданите теми включваха напредъка по националната стратегия за устойчиво развитие на туризма, както и резултатите от зимния и очакванията за летния сезон.

“Предстоящият сезон ще бъде динамичен, труден и предизвикателен”,

коментира туристическият министър. Това се обособява от факта, че има лек спад в ранните записвания от целеви пазари като Русия и Германия.

Причина за намалелия интерес от страна на немците е фалиралият немски авиопревозвач. “Всичко се случва наведнъж и това ще даде отражение върху летния сезон”, каза още Ангелкова. До момента летище Бургас отчита 1.5% ръст на ранните записвания за полети. При област Варна обаче положението не е добро - там е налице спад от цели 15%. Въпреки това от министерството се надяват тенденциите от зимния сезон да се пренесат в летния.

За периода декември-януари чуждестранните туристи са над 865 хил., което е спад от 3.7%. Нощувките обаче бележат ръст от 5.8%. “Да, факт е, че идват по-малко туристи, но те нощуват повече”, коментира ресорният министър. От ведомството поясниха, че работят по стратегията си да създадат по-добър и висок продукт, който да е на разумна цена и доказателство за усилията е липсата на свободни места в 4 и 5-звездните хотели.

7 700 са летните сезонни работници за миналата година,

каза още Ангелкова, цитирайки данни на Министерството на труда и социалната политика. Очакванията са тази година броят им да нарасне, а причина за това са заявките от работодателите за служителите. До момента над 700 са тези работници, които са заявили, че искат да се квалифицират или преквалифицират в различни направления.

От бизнеса подкрепиха работата на министерството, но обърнаха внимание, че имат нужда от допълнително финансиране. Конкретното предложение е да се получи

финансов ресурс от минимум 10 млн. лева,

който да бъде отпуснат сега. „Ако това не бъде направено сега, а го оставим за няколко месеца по-късно, всички мерки ще бъдат закъснели“, коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова. Според нея ако при ранните записвания има спад, то късните записвания поне трябва да се спестят.

Промени се предвиждат и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите. Там от министерството недоволстват, че не се отчитат спецификите на морските плажове и въведени в Общия ред, те минават в Общата процедура за обжалване.„Имам силни притеснения със сблъскването с т. нар. 3-та фигура „професионален жалбоподател“, защото има възможност да се обжалва действие или бездействие в 10-дневен срок от узнаването, което прави невъзможно планирането кога ще завърши дадена процедура“, добави Ангелкова. Тя коментира, че до юни ще има промени с цел намаляване на административната тежест и за граждани, и за бизнес.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.