Общините наследиха над 2000 трошки (ТЕМАТА)

Общините наследиха над 2000 трошки (ТЕМАТА)

13 774 зарязани коли за 10 години в София, в Пловдив лепят по 150 честитки годишно във всеки район

Големите общини в страната са наследели над 2000 стари коли, изоставени от собствениците по улиците, показа проверка на „Монитор“.

След като кметствата установят зарязаните трошки, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи се сформират комисии, които вдигат принудително возилата. След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени. Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо трошките от улиците.

В София от 2009 г. до юни тази година са установени 13 774 изоставени автомобили, на които са поставени стикери за доброволно преместване от терените на общинска или държавна собственост, съобщиха от Столичния инспекторат пред „Монитор“. Оттам уточниха, че при последвали проверки са констатирали 7924 случая на доброволно премахване на возилата. 227 коли пък са минали годишен технически преглед, с което вече не попадат в категорията „изоставени коли“. Фирмите, с които Столичната община е сключила договор, са преместили принудително на площадка за временно съхранение 1489 трошки. В случай, че колата не се потърси и от площадката, автомобилът се счита за отпадък и отива за рециклиране.

В Пловдив акции за освобождаване на междублоковите пространства от изоставени трошки са регулярни във всеки един от шестте района на града. Общинските служители лепят предписания към собствениците на по около 140-150 автомобила на година във всеки един от районите. Принудително репатрираните са по около 20-30 от район на година. От община Пловдив припомниха, че принудително се репатрират колите, собствениците на които не се изпълнили поставеното предписание в законоустановения срок от 90 дни. Предписанието е стикер по образец, който се залепва на видно място по колите. Собствениците са задължени да приведат автомобилите си в техническо изправно състояние, да ги преместят на частен терен или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирани за целта фирми. След като паякът вдигне изоставената трошка, собствениците имат 14 дни да си ги потърсят на общинския паркинг. Ако не го сторят, колите им биват разкомплектовани.

В морската ни столица Варна над 1000 изоставени коли заемаха паркоместа и задръстваха улиците, като заради тежките процедури общината няколко години имаше проблеми с успешната борба по разчистването им. Така седмично на паркинга за излезли от употреба автомобили в Южна промишлена зона се репартират по около 10 трошки, като досега от улиците на града са изчистени над 450 стари коли.

„Има два варианта за репатриране на изоставени от собствениците коли. В единия случай, ако автомобилът няма регистрационни табели, може да бъде преместен и откаран до паркинга на общината. В другия случай става въпрос за автомобили, които имат регистрационни номера, но са оставени безнадзорно и са паркирани от дълго време в междублокови пространства и на тревни площи“, обяснява шефът на Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

Близо 30 изоставени коли са премахнати от улиците в Дупница, след стартиралата ежегодна акция на общинската управа. Обект на проверки са автомобили, паркирани на тротоари и улични платна, които не са регистрирани или са видимо в негодно за ползване състояние. Към настоящия момент са издадени и 3 предписания на собственици, обяви говорителят на кметската управа, Христо Апостолов.

Едва 12 излезли от употреба автомобила, паркирани по улиците на Стара Загора са били репатрирани до складове за скрап от началото на годината, показва справката на общинската администрация. За 6 месеца служителите са установили 148 трошки, на които са били поставени стикери за уведомяване на собствениците им, около 60 на сто от ръждясалите ламарини са били извозени от притежателите им, останалите са все още в изчаквателен период. През 2018 г. репатрираните са 48, при общо 245 установени да „домуват“ в нарушение на наредбата. Приблизително същият процент като през тази година е превозен за сметка на собствениците.

Между 6 и 8 месеца са необходими за отстраняването на излезлите от употреба моторни превозни средства, коментират запознати с технологичния процес.

От началото на годината в Добрич са установени 150 излезли от употреба моторни превозни средства. 64 от собствениците сами са преместили изоставените си автомобили. Със заповед на кмета на Добрич принудително са преместени 26 броя. За останалите констатирани 60 автомобила тече тримесечния срок, в който собственикът е длъжен да премести МПС.
Разчистването на Шумен от старите автомобили започна преди две години, като само през май 2017 г. общината установи 78 коли без технически преглед в продължение на 2 години. Тогава кметството сключи договор с фирмата „Метарекс“ за извозване на автомобилите. През цялата 2017г. са били премахнати 230 коли, година по-късно нови 219 трошки, а за 2019г. до момента 151.

В Пазарджик от началото на 2019г. са проверени 93 сигнала за изоставени автомобили и е започната процедура за принудително преместване на 36 моторни превозни средства, заяви пред „Монитор“ управителят на бюджетното звено „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев. Вследствие на разлепени стикери 17 коли са били преместени от собствениците си. Принудително в депо, намиращо се в района на жп гарата, са преместени 8 автомобила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.