Общините кандидатстват за подпомагане на възрастни с увреждания

Общините кандидатстват за подпомагане на възрастни с увреждания

28-те общини, които изградиха нова инфраструктура за предоставяне на социални услуги по ОП „Региони в растеж“, вече могат да кандидатстват по процедурата „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще имат възможност да наемат персонал, както и да дооборудват услугите за нуждите на потребителите, съобщават от социалното министерство.

Основната цел на процедурата е хората с увреждания и възрастните в невъзможност за самообслужване да бъдат изведени от специализираните институции и в същото време да бъде оказана превенция на институционализацията. След края на операцията се очаква около 1200 души да се възползват от услугите на 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 65 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора. Процедурата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Общият бюджет на мярката е 20 млн. лева. Средствата могат да бъдат използвани за подбор, наемане, обучение и възнаграждения на персонала, както и за закупуване на обзавеждане на новоизградените услуги.

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 17:30 ч. на 31 декември 2021 г. Пълният комплект Условия за кандидатстване е публикуван на https://eumis2020.government.bg/…/1bd2c91d-f4b4-4da5-a324-6…

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.