Общините искат регистър на апартаментите за краткосрочен наем. Това е станало ясно по време на проведеното във вторник в курорта Боровец заседание на Националния съвет по туризъм.

Според Николай Ангелов, кмет на Балчик, въпросът е изключително важен за общините,

особено за курортните селища

и градовете, посещавани от повече чужденци. По думите му въпросните квартири се отдават под наем без категоризация. „Същото важи и за жилищата в апартаментните комплекси, които ги има навсякъде, като се ползват интернет платформи“, каза той за „Монитор“. „По този начин не се плащат данъци и не се декларират доходи, не се внасят и такси. В същото време те реално извършват туристическа дейност“, поясни кметът на черноморското градче. „Предлагаме те да излязат на светло, а не да продължават да работят в сферата на така наречената сива икономика. На заседанието се коментираха няколко предложения. Най-важното от тях е по някакъв начин да бъдат задължени платформите да пускат само обяви, към които има специален код за идентификация, което означава, че всъщност квартирата е категоризирана по Закона за туризма“,поясни Ангелов. Той припомни, че

подобни изисквания са въведени в други страни в ЕС

сред които са Германия, Гърция, Франция. „Надявам се, че няма да сме последните“, каза по този повод кметът на Балчик.

Борис Павлов от фирмата, представляваща у нас една от големите платформи, подкрепи необходимостта от плащане на данъци и такси. „Преди това обаче трябва да се преразгледа процесът по категоризация на местата за настаняване. В момента той е един и същ и за хотел, и за апартамент. Освен Закона за туризма е нужно да се промени и ЗУТ. Някои общини го интерпретират, че даването на апартамент за краткосрочен наем е промяна на предназначението на имота. Вече сме имали подобен казус. Едва след като се изчистят тези неясноти, трябва да се мисли за идентификационни кодове на обектите“, смята Павлов.

Следващата мярка, която е била обсъждана на заседанието е да бъдат направени законови промени и ясно

да бъде дефинирано какво е краткосрочен договор за наем.

Кметът на Балчик Николай Ангелов спомена още, че кметовете имат намерение да дискутират с министър Ангелкова и изискването в Закона за туризма общините да инвестират в инфраструктурата на националните курорти, част от таксите, които събират като туристически данък. „Тук задължително трябва да се обърне внимание на собствеността на тази инфраструктура, тъй като в поне в 2 от националните курорти тя не е общинска, визирам Слънчев бряг и Албена“, поясни Ангелов.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, общините са в правото си да имат подобни искания. „Няма как тези средства да се инвестират там. Преди това всички тези курорти трябва да станат квартали към съответните населени места и инфраструктурата да стане общинска. В тази връзка не е целесъобразно предложението в закона за националните курорти“, каза той. По думите му, исканията едва ли не курортите да станат отделни общини

ще доведе до оскъпяване на туристическия продукт

Относно идеите за категоризация на жилищата, давани под наем през мрежата, той смята, че подобна мярка не е удачна и ще бъде пречка за бизнеса.

На заседанието в Боровец вчера е било дискутирано и евентуалното увеличаване на минималния праг на застраховката на туроператорските фирми, уточниха от министерството на туризма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коледният базар в Букурещ привлича хиляди българи

Коледният базар в Букурещ привлича хиляди наши сънародници от цяла Североизточна България, а и от по-далечните части на страната ни. Много българи потеглят през уикендите към румънската столица, за да се насладят на незабравимото празнично шоу, организирано за тринайсета поредна година от кметството на Букурещ.

Турски хотелиери скочиха срещу данъка за престой

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от световните агенции.

Приходите от нощувки през октомври са близо 52 млн. лв.

С 4% се покачват приходите от нощувки в страната през октомври 2019 г. спрямо същия период миналата година. Към момента достигат 51.9 млн. лв., а регистрираното увеличение се дължи главно на приходите от български граждани 10.4 %, докато тези от чужденци намаляват с 1.3 на сто. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).