Общините искат регистър на апартаментите за краткосрочен наем. Това е станало ясно по време на проведеното във вторник в курорта Боровец заседание на Националния съвет по туризъм.

Според Николай Ангелов, кмет на Балчик, въпросът е изключително важен за общините,

особено за курортните селища

и градовете, посещавани от повече чужденци. По думите му въпросните квартири се отдават под наем без категоризация. „Същото важи и за жилищата в апартаментните комплекси, които ги има навсякъде, като се ползват интернет платформи“, каза той за „Монитор“. „По този начин не се плащат данъци и не се декларират доходи, не се внасят и такси. В същото време те реално извършват туристическа дейност“, поясни кметът на черноморското градче. „Предлагаме те да излязат на светло, а не да продължават да работят в сферата на така наречената сива икономика. На заседанието се коментираха няколко предложения. Най-важното от тях е по някакъв начин да бъдат задължени платформите да пускат само обяви, към които има специален код за идентификация, което означава, че всъщност квартирата е категоризирана по Закона за туризма“,поясни Ангелов. Той припомни, че

подобни изисквания са въведени в други страни в ЕС

сред които са Германия, Гърция, Франция. „Надявам се, че няма да сме последните“, каза по този повод кметът на Балчик.

Борис Павлов от фирмата, представляваща у нас една от големите платформи, подкрепи необходимостта от плащане на данъци и такси. „Преди това обаче трябва да се преразгледа процесът по категоризация на местата за настаняване. В момента той е един и същ и за хотел, и за апартамент. Освен Закона за туризма е нужно да се промени и ЗУТ. Някои общини го интерпретират, че даването на апартамент за краткосрочен наем е промяна на предназначението на имота. Вече сме имали подобен казус. Едва след като се изчистят тези неясноти, трябва да се мисли за идентификационни кодове на обектите“, смята Павлов.

Следващата мярка, която е била обсъждана на заседанието е да бъдат направени законови промени и ясно

да бъде дефинирано какво е краткосрочен договор за наем.

Кметът на Балчик Николай Ангелов спомена още, че кметовете имат намерение да дискутират с министър Ангелкова и изискването в Закона за туризма общините да инвестират в инфраструктурата на националните курорти, част от таксите, които събират като туристически данък. „Тук задължително трябва да се обърне внимание на собствеността на тази инфраструктура, тъй като в поне в 2 от националните курорти тя не е общинска, визирам Слънчев бряг и Албена“, поясни Ангелов.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, общините са в правото си да имат подобни искания. „Няма как тези средства да се инвестират там. Преди това всички тези курорти трябва да станат квартали към съответните населени места и инфраструктурата да стане общинска. В тази връзка не е целесъобразно предложението в закона за националните курорти“, каза той. По думите му, исканията едва ли не курортите да станат отделни общини

ще доведе до оскъпяване на туристическия продукт

Относно идеите за категоризация на жилищата, давани под наем през мрежата, той смята, че подобна мярка не е удачна и ще бъде пречка за бизнеса.

На заседанието в Боровец вчера е било дискутирано и евентуалното увеличаване на минималния праг на застраховката на туроператорските фирми, уточниха от министерството на туризма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

През последното тримесечие 8 от 10 българи избрали родината за туризъм

През четвъртото тримесечие на 2019 г. над 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тях - 81.1 на сто или 8 от 10 души, са пътували само в страната, 17.1 на сто - само в чужбина, а 1.8 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина.

Приходите от международен туризъм в България през 2019 г. са 3,7 млрд. евро

Приходите от международен туризъм в България за 2019 година са 3,7 млрд. евро, показват данните на Българската народна банка, цитирани от ресорното министерство. Резултатите показват ръст от 0,4% спрямо 2018 г.

Планираме откриване на българско туристическо представителство във Варшава

Възможностите за развитие на добрите ни взаимоотношения в туризма включват намерение да открием в Полша национално туристическо представителство на България към посолството ни във Варшава. Досега страната ни има две такива представителства зад граница - в Германия и в Русия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с д-р Роберт Анджейчик, председател на Полската туристическа организация и вицепрезидент на Европейската комисия за пътуване.