COVID-19 удря общините с над 200 млн. лв.

COVID-19 удря общините с над 200 млн. лв.

  • За март и април приходите са по-малко с над 159 млн.лв. в сравнения със същия период миналата година, сочи проучване на НСОРБ

До края на май приходите на общините ще намалеят с над 200 млн. лв., заради кризата от COVID-19. Това става ясно от проучване на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). В него се включиха 217 от 265 общини. 

"За март и април общините у нас са загубили над 159 млн. лв. приходи в сравнение със същия период миналата година", се посочва в допитването.

От НСОРБ прогнозират свиване на планираните годишни постъпления с 11%. 

"Поради липсата на прогнозируемост в прилагането на противоепидемичните мерки е невъзможно разходите да бъдат ограничени със същите темпове, с каквито намаляват постъпленията, общините успяват да ограничат разходите си към края на април, спрямо същия период на 2019 г., едва с 44 млн. лв. Съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към май не се очаква, а напротив - прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн.лв., спрямо март-май миналата година", акцентират в проучването.

От анализа в допитването става ясно, че местните власти полагат огромни усилия, за да запазят заетостта в общинските предприятия, дружества и дейности, чието функциониране по обективни причини бе преустановено, съответно - възможностите да генерират приходи.

В изпълнение на препоръките на здравните власти общините разходват около 0,4% от приходите си за изпълнението на противоепидемични мерки. Разходите за тези нови и непланирани дейности за март и април надхвърлят 6 млн. лв., а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лв.

Данните показват отчетлива тенденция на формиране на траен дефицит по общинските бюджети в резултат на въведеното извънредно положение и наложените ограничения с цел ограничаване разпространението на заразата с коронавируса, който към края на май се очаква да  надхвърли 77 млн. лв.

"Имайки предвид общата ситуация в страната и забавянето на икономиката, вероятността за преодоляването на този дефицит в краткосрочен период  - до края на годината, е минимална", анализират от НСОРБ. Очакванията, че значителна част от задълженията за местните данъци ще бъдат събрани до края на юни също са оказват оптимистични.

"Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица. Заетите в местни дейности и общински предприятия са над 36 хиляди души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините", става ясно от допитването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.