Общините ще може да освобождават фирми от плащане на такса

Общините ще може да освобождават фирми от плащане на такса "Смет"

Общинският съвет да може да освобождава от заплащане на такса битови отпадъци за услуга по сметосъбиране и сметоизвозване тези, които са засегнати от коронакризата. Това ще обхване задължените лица – предприятия, чиито финанси са влошени заради пандемията и наложените ограничителни мерки. Това предлага председателката на бюджетната комисия към НС Менда Стоянова, заедно с депутати от ГЕРБ.

Измененията са към Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), които вече са внесени в Народното събрание. За да ползват облекчението, фирмите ще трябва да докажат с финансови и други документи, че са преустановили дейност временно след обявяването на извънредно положение зарази пандемията на 13 март 2020 г.

Самият текст обаче е формулиран така, че да се даде възможност на общините да освобождават, като в същото време те не са задължени да го направят.

Промени има и по отношение на данъците за превозни средства. По закон някои МПС са освободени да плащат данък. Това включва линейки, пожарни, МПС на държавни и общински органи на бюджетна издръжка, на дипломатически представителства и консулства. Тук се включват колите на БЧК, стига да се използват за целите на организацията. Данък не се плаща и от някои електромобили, мотоциклети и мотопеди.

Също така данък не се дължи от излезлите от употреба моторни превозни средства, които трябва да бъдат предадени за разкомплектуване. За целта те трябва да прекратят регистрацията за движение, както и да представят удостоверение за предаване за разкомплектуване. С промените се предлага задължението за удостоверение да отпадне и съответно да се изисква само прекратена регистрация.

В Предходните и заключителни разпоредби на ЗМДТ се предлагат промени и в Закона за движение по пътищата. Купувачът на МПС, което е имало поне една регистрация в страната, трябва да представи в КАТ за новата регистрацията издаден или заверен от общината документ за платен данък за придобиване

Лицата, предлагащи нощувки, са длъжни да плащат туристически данък. По закон хотелиерите трябва да подават декларация за облагане с туристически данък за предходната календарна година в срок до 30 януари. Сега тази дата се измества на 31 януари или така се дава едва 1 ден повече. Според мотивите в проектозакона това е поправка с редакционен характер, за да няма изпуснат срок от лица, които си мислят, че е до края на януари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.