Общинарите в Раднево все още нямат яснота дали и кога ще могат да освободят управителя на затъналата във финансови задължения МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, призна шефът на местния парламент д-р Румен Йовчев.

Здравното заведение е приключило предходната  финансова година с над 1,5 млн лв загуби , само неразплатените задължения към НАП са близо 0,5 млн лв /здравни и социални осигуровки за персонала/, още 450 х лв са задълженията към котрагентите, а лекари и сестри не са вземали заплати от три месеца.

 В същото време управителят Мая  Узунова-Конова и още четирима от администрацията /секретарка, шофьор, ТРЗ и главен счетоводител/ са се разписвали под  многократно надхвърлящи обичайните заплати. Само за един от месеците управителката е получила 12 775 лв./При назначаването й през пролетта на 2018-а година съветниците са гласували заплатата й да бъде в рамките на 3 средни брутни заплати за болницата!/.

В края на миналата седмица по искане на 1/3 от съветниците се проведе извънредно заседание , на което бе прието решение от местния бюджет да бъде предоставен двугодишен безлихвен кредит от 655 000 лв.

Парите са за покриване на задълженията към НАП и за възнагражденията на служителите. Този кредит обаче няма как да бъде предоставен веднага, тъй като все още не е приет бюджетът на миньорската община.

Според  д-р Йовчев / който не е участвал в гласуването/  решението влизало в разрез със закона, тъй като пари можело да бъдат предоставяни само при одобрен оздравителен план, а такъв нямало.

Предстои да бъдат направени консултации с юристи, които да подскажат какво да се прави с казуса. Не е ясно кой ще трябва да подпише и договора с НЗОК.

От своя страна управителката д-р Узунова-Конова не е депозирала молба за освобождаване. Очаква се в понеделник от старозагорската окръжна прокуратура да оповестят дали започналата  предварителна проверка за финансови престъпления в болницата е дала основания за образуване на досъдебно производство и срещу кои длъжностни лица.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кантарджиев и Кунчев проверяват кооперативните пазари в страната

Днес представители на Националния оперативен щаб в лицето на проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев ще посетят кооперативни пазари в страната, за да се запознаят на място с организацията по прилагането на издадената вчера от министъра на здравеопазването заповед за противоепидемичните мерки, които следва да бъдат реализирани на териториите на кооперативните и фермерски пазари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.