Видин връща в хазната 220 бона, похарчени за транспорт през 2017 година   

Видин връща в хазната 220 бона, похарчени за транспорт през 2017 година  

Община Видин трябва да изплати към Централния бюджет 220 000 лева нецелево изразходвани средства за транспорт през 2017 година, съобщават от пресслужбата на кметството. Допуснатото нарушение е установено при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Нецелево изразходваните средства включват изплатени суми на училища и превозвачи за  различни компенсации,  се уточнява в съобщението.

На 7 броя превозвачи, които в определени периоди на 2017 г. не са имали сключен договор с Общината, за  безплатни пътувания на ветерани, военноинвалиди и военнопострадали са изпратени неправомерно 1447 лв. Проверката е установила ,че за безплатни пътувания на деца и ученици по чл. 283 от Закона за предучилищното и училищното образование са били изплатени неправомерно  над 118 000 лв. За  безплатни пътувания на 7 души военноинвалиди/военнопострадали, които са без съответния статут, неправомерно са изплатени  2 395 лв. Над 22 500 лв са платени за пътувания по намалени цени на учащи на различни учебни заведения. За пътувания по намалени цени на лица, получаващи пенсия,проверката е установила  изплатени а около 57 000 лв. За субсидии за вътрешноградския транспорт на превозвачи неправомерно общинта е изплатила  – над 17 000 лв. Проверката е констатирала ,че за превозвачите, получили субсидии през 2017 г. е налице свръхкомпенсиране и те трябва да възстановят получените средства. 

В срок до 25 ноември 2020 г. Общината трябва да върне нецелево изразходваните суми към Централния бюджет. През периода, за който Агенцията за държавна финансова инспекция установява нарушенията, кмет на Община Видин е Огнян Ценков.

Общинското ръководство е предприело незабавни действия, провело е среща с директорите на учебните заведения и е постигнато споразумение за възстановяване на средствата от тяхна страна към Община Видин. След проведени разговори, се очаква да бъде постигнато съгласие и с превозвачите, допълват в прессъобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.