Община Велинград стартира процедурата за отчуждаване на Културния дом чрез разрешение от Общински съвет за водене на преговори за връщане от собственика на имота - акционерното дружество “Карат-С”. Дружеството е собственик не само на сградата, но и на целия поземлен парцел. Това съобщиха от кметската администрация в курортния град.

Със свои решения Общински съвет вече раздели общия поземлен имот на 3 отделни - два от новообразуваните парцели с предназначение за строителство на сгради за бизнес, настаняване и развлечения, а последния е самата сграда с предназначение “За Културен дом и изложбена зала” с площ от 4 812 кв.м. и сграда със застроена площ 2 130 кв.м.

Именно за последната част от трите обособени парцела, Общинска администрация начело с кмета Костадин Коев внася проект за решение, чиято цел е да се търси начало на преговори за придобиване на имота от собственика “Карат-С” АД.

Връщането на Културния дом е програмна цел още от първия мандат на кмета Коев. Стартирането на процедура за водене на преговори с настоящия собственик е поредната стъпка в осъществяването на тази програмна цел.

„Трябва да търсим начини и възможности за възстановяването му, за да може най-накрая да оформим централното пространство на града, и то да придобие завършен облик и в него да бъде интегрирана сградата на Културния дом“, коментира кметът Коев.

Поради липсата на бюджетни средства, общината ще се съсредоточи да предложи други налични ресурси. Такъв ресурс са общинските земи, но и тук има проблем, тъй като общината има малък брой парцели в регулация, обясни Костадин Коев. „За мен лично е от изключителна важност да оформим централната градска част, като зона за отдих, култура и забавление“.

Даването на старта на преговори с решението от страна на Общинския съвет е нова възможност за благоустрояване и оформяне на уютна градска среда в централната градска част. Проекторешението предвижда общинските съветници да упълномощят кмета, председателя на Общинския съвет, председателя на постоянната комисия по ТСУ и Общинска собственост към Общински съвет, както и представител на „Инициативния комитет  за запазване на Културния дом” да проведат ползотворни и успешни преговори за придобиване на въпросната сграда, която е в това състояние от 40 години и нито едно общинско ръководство до сега не е намерило решение за нейното окончателно завършване.

Кметът Коев подчерта, че изключително много ще разчита на активното гражданско мнение по въпроса, както и ,че целия преговорен процес ще е прозрачен и гражданите ще бъдат своевременно информирани за всяка една идея и намерение по отношение на целия казус по придобиване на Културния дом.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Починалият от коронавирус в Пещера бил с хипертония, диабет, исхемична болест и ангина пекторис

72-годишен мъж от град Пещера е починал рано тази сутрин във втория интензивен сектор на МБАЛ-Пазарджик е бил с много тежки заболавяния. Първоначално той е лекуван в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик, откъдето е преместен вечерта  на 3  април поради влошаване на състоянието.

Още един мъж от Пещера с COVID-19 в интензивното

Още един мъж от Пещера остава в тежко състояние, след като почина 72-годишният мъж от града, който беше настанен в областната болница в Пазарджик и диагностициран с COVID – 19. Той бе един от четиримата заразени от пещерския ромски квартал „Луковица“.