Община Велико Търново дава безплатен обяд на бедни и инвалиди

Община Велико Търново дава безплатен обяд на бедни и инвалиди

От 1 октомври Община Велико Търново стартира безплатно предоставяне на приготвена храна за обяд до домовете на 60 души от най-рисковите и уязвими групи.

Услугата е предназначена за лица, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация в условията на пандемия.  Инициативата се реализира в изпълнение на Проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Велико Търново“, финансиран по съответната целева програма. Средствата по проекта са в размер на 3 828 лв. и са осигурени от чрез Агенцията за социално подпомагане.

Основна цел е да бъдат подпомогнати хората в най-рисковите и уязвими групи за разпространението на зараза с коронавирус. С проекта им се предоставя възможност в максимална степен да ограничат излизането от дома и посещенията на места, при които се наблюдава струпване на голям брой хора, в т. ч. магазини за хранителни стоки, пазари и др.

Потребителите трябва да бъдат в някоя от целевите групи:

Хора с ниски доходи, под линията на бедност за времето, в което са поставени под задължителна карантина;

Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки и не са в състояние да си осигурят прехраната;

Лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Одобрените ще получават напълно безплатно приготвена храна за обяд (супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт) в делничните дни от месеца. С оглед прилагане на най-високите стандарти и критерии за санитарно-хигиенна безопасност и противоепидемична защита, храната ще се предоставя в кутии за еднократна употреба.

Проектът ще продължи до 31.10.2020 г.Хората, които отговарят на критериите, могат да направят заявка за получаване на топъл обяд всеки работен ден на тел. 062/ 619220 от 8:30 ч. до 12:30 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.