Варна отчете 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения

Варна отчете 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения

Община Варна е с 56% изпълнение на бюджета, без просрочени задължения и в добра кредитна кондиция показват данните от отчета на изпълнението на бюджета на Община Варна за първото полугодие на годината, направен днес от шефката на общинската дирекция „Финанси и бюджет“, Стефка Господинова.

Първоначалната макрорамка, приета от Общинския съвет бе в размер на 383 700 000 лв. След корекция от 10 504 301 лв., в края на отчетния период уточненият план е 394 204 301 лв. Отчетът на приходите е 140 823 019 лв, реалният размер на приходите към 30 юни, 2020 г. с включените наличности по сметки, е 216 621 852 лв. Изпълнението на бюджета, спрямо първоначалния план за годината е 56%.

За сравнение, изпълнението на бюджета за същия период на 2019 г. показва Първоначален бюджет - 406 700 000 лв, Отчет на приходите - 149 715 332 лв., Реален размер на приходите към 30 юни, 2019 г. с включени наличности по сметки, отразени с отрицателен знак в размер на - 67 404 663  лв. e 217 119 995 лв. Изпълнението на бюджета, спрямо първоначалния план за 2019 г. е било 53%.

Тази година, независимо от трудностите, свързани с пандемията от COVID -19, при изпълнението на бюджета през отчетния период, Община Варна успя да създаде необходимата организация за поддържане на стабилно финансово състояние, ефикасно и икономично използване на бюджетния ресурс.

Предприети бяха специални мерки за подкрепа на местната икономика и облекчаване на бизнеса и гражданите, както и мерки за борба с разпространението на коронавируса. Всички това оказа натиск върху изпълнението на бюджета, но целта е на първо място опазване здравето на хората, оказване на социална подкрепа на най-уязвимите социални групи и подпомагане на местната икономика и бизнеса, поясни Господинова.

Тя допълни, че към 30 юни, т. г. общината е без просрочени задължения и с положително бюджетно салдо. През отчетния период са осигурени средства за приоритетните направления, спазва се строга финансова дисциплина, изпълняват се всички фискални показатели на Закона за публичните финанси (чл. 94) и се съблюдават взетите решения за борба с разпространението на COVID - 19.

Работата на община Варна и показаните резултати бяха оценени от Българската агенция за кредитен рейтинг – БАКР. През първото шестмесечие на 2020 г. , през месец май, Кредитната агенция потвърди Кредитния рейтинг на град Варна - Дългосрочен кредитен рейтинг: /ВВВ/ с перспектива:  стабилна и  Краткосрочен кредитен рейтинг: /А-3/ с перспектива:  стабилна.

Анализът на БАКР бе направен в условията на пандемията от Covid – 19 и въпреки това, бе отбелязано положителното финансово развитие на община Варна. Финансовата прогноза на рейтинговата агенция за общината е изготвена за периода 2020 - 2022 г. и показва, че през целия период ще се реализира положителен оперативен резултат.

Кредитната агенция счита, че община Варна ще се характеризира с много добра кредитоспособност в краткосрочен и средносрочен план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.