Община Варна продължава да държи висок кредитен рейтинг

Община Варна продължава да държи висок кредитен рейтинг

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди и тази година кредитния рейтинг на град Варна - дългосрочен (ВВВ), перспектива-  стабилна, краткосрочен (А-3), перспектива - стабилна.

Той е ограничен от рейтинга на държавата и не може да бъде по-висок от него, уточняват от БАКР. Анализът на Агенцията е направен в условията на пандемията от Covid – 19. Рейтинговият комитет е заседавал на 28 май т. г., като детайлно са анализирани предходната 2019 година, както и развитието на икономическите процеси в страната в контекста на пандемията.

Отбелязано е положителното финансово развитие на Община Варна, мащабната капиталова програма, липсата на просрочени задължения, сравнително високата събираемост на основните данъчни пера, по-висок дял на трудоспособното население в общината, в сравнение със средното за страната.

В доклада се посочва още, че Община Варна се характеризира с нулево ниво на просрочените задължения към края на 2019 г. и към края на февруари 2020 г. Инвестициите в образованието са неколкократно по-високи, в сравнение с предходни години.

През миналата година Община Варна е финансирала като цяло капиталовата си програма с 41,3% средства по европейски програми. Общият й размер възлиза на 152,5 млн. лв., което представлява повишение с 33,4% спрямо предходната 2018 година.

БАКР е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Присъдените от нея рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите агенции, признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.