0

К метът на Варна Иван Портних се обяви против пълната отмяна на строителната забрана в местността „Свети Никола“. Ветото беше наложено преди повече от 20 години, заради свлачищни процеси.

Кметът на Варна Иван Портних се обяви против пълната отмяна на строителната забрана в местността „Свети Никола“. Ветото беше наложено преди повече от 20 години, заради свлачищни процеси.

„Районът е презастроен и няма необходимата инфраструктура. За да започне облагородяване, трябва забраната да падне частично. Идеята на администрацията е преди това да стане, там да се изгради канализация и подземна комуникационна мрежа”, обясни Портних във времето за питания към кмета по време на 35-та сесия на Общинския съвет.

„Община Варна ще създаде платформа, която да съдържа информационни данни, събирани с датчици от различни зони в града“, каза още кметът в отговор на общинския съветник Януарий Вичев, който попита кога в морската столица ще има информационни табели за температурата, времето, и запрашеността на въздуха.

Вичев засегна и проблема със сметопочистването в града. Според него, фирмите не спазват графика си, има счупени контейнери и капаци, а улиците се поливат вместо да се мият. Според цитираното от него мнение на граждани, по-добре е тази дейност да не се извършва, ако не се прави както трябва и без подходящите машини.

Кога ще се реши проблемът с обръщача на „Градски транспорт“ на ул. „Девня“? Въпросът беше повдигнат от Костадин Костадинов, който заяви, че в края на работния ден колоните от коли в района са километрични. Според него, причината да се образуват големи задръствания и тапи, е захождането и маневрирането на автобусите.

Кметът отговори, че по проект тази дейност на колите на обществения транспорт трябва да се случва под Аспарухов мост и пое ангажимент незабавно да се вземат мерки по въпроса и проблемът да бъде решен.

Сигнализирано бе още, че в района ул. „Тодор Влайков“ има нужда от спешна санитарна сеч, заради надвиснали клони и опасни дървета. Засегнат бе и проблемът със сметището в „Малка Чайка“, където натрупаните отпадъци достигат височина над 15 метра.

Живеещите в района варненци настояват, че е крайно време да се даде яснота какво е предназначението на терена, има ли разрешение да се изхвърлят боклуци там и каква е разписаната процедура за това.