Община Раднево спасява местната болница с  безлихвен заем

Община Раднево спасява местната болница с безлихвен заем

Проверката за източване на здравното заведение продължава

Община Раднево да предостави от бюджета си на затъналата в борчове МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“  2-годишен безлихвен кредит в размер на 655 000 лв.  С него да се разплатят натрупаните задължения към служителите и НАП, решиха на извънредно заседание късно вечерта в четвъртък местният общински съвет.

Парите ще бъдат превеждани поетапно веднага след приемането на  бюджета за 2020 г., което се очаква да стане до дни. Вече имало договорка с ТД НАП – Стара Загора дължимите около 500 000 бона за здравни и социални осигуровки на персонала от заема да се превеждат по 80 000 лв.

Болницата е затънала с над 1,5 млн , показват незаверените финансови отчети, от тях към 420 лв  са към контрагенти.Тепърва ще се пресмятат неизплатените възнаграждения към персонала през последните два месеца на миналата година и заплатите за януари и февруари.
С пари от бюджета ще бъде платен и финансовия годишен одит.

Съветниците са категорични, че здравното заведение е затънало заради лош мениджмънт и буквално източване на сметките му от длъжностни лица, над които управителят д-р  Мая Узунова не е упражнила необходимия контрол. Огромни за местната болница заплати са получавали няколко вече бивши служители: секретарката на управителката /тя била по договор и Личен състав/, главната счетоводителка, завеждащият отдела Труд и работна заплата и шофьорът.

„Облажила“ се и самата д-р Узунова –Конова, която близо две години, откакто е била назначена се разписвала  за суми далеч надхвърлящи основното й възнаграждение от 3 300 лв. По време на извънредното заседание бе показан фиш от месец май м.г., от който става ясно, че тогава тя е получила брутно възнаграждение от 12 775 лв. Запознати смятат, че това е била сравнително „скромна“ заплата в сравнение с други месеци.

На въпроса на съветниците какво обяснение може да даде, д-р Узунова-Конова лаконично заявила, че тепърва проверката , разпоредена от Окръжна прокуратура – Стара Загора щяла да даде отговор. По думите е, била се „предоверила на част от техническите служители“, които само преди седмица вкупом напуснали.

Модел за спасяването на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ от фалит радневци взели от Пловдив.

Отделно от безлихвения заем в проекта за бюджет на общината са предвидени 550 000 лв за финансиране дейността на болницата, която очаква да подпише договор с НЗОК.

Проверката все още продължава, прибрани са множество документи, които се анализират и в най-скоро време ще стане ясно, дали ще бъде образувано досъдебно производство и по кои членове от НК, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.