Кастрират бездомните кучета в Ракитово

Кастрират бездомните кучета в Ракитово

Кметът на община Ракитово Костадин Холянов се срещна с представители на международната фондация “Четири лапи“, за да обсъдят съвместни действия по справяне на проблема с бездомните кучета в трите населени места-Ракитово, Костандово и Дорково.

Целта на водените разговори е чрез блокиране на раждаемостта – кастрация да се намали популацията на четириногите, които се разхождат по улиците и пред учебни, детски и социални заведения.

Местната община е предвидила в новия си бюджет 3500 лв. за кастрацията, която евентуално ще бъде извършена от двама ветеринарни лекари и мобилна лаборатория.

Ако се стигне до подписването на споразумение с фондация „Четири лапи“ операцията по кастрирането ще започне, когато се повишават температурите навън.

Бездомните кучета отдавна създават проблем в общината и местната кметска управа няма как да се справи с тях, защото най-близкият приют е в Стара Загора, а той е пълен с бездомни кучета и не приема други за настаняване. На територията на област Пазарджик няма изграден приют.

По време на сесията на Общински съвет-Ракитово бе обсъден вариантът от отдел “Екология“ в администрацията да предупредят хората, които хранят безстопанствените кучета по улиците, да не го правят пред обществени сгради – училища, детски градини и социални домове.

С блокиране на раждаемостта на бездомните кучета се цели да се намали значително техния брой в бъдеще и да се овладее тяхната популация на територията на населените места. С тази мярка се проявява и хуманното отношение към животните, като се спазва същевременно и законовата рамка.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.