Община Пловдив създава център за хуманно отношение към животните

Община Пловдив създава център за хуманно отношение към животните

Община Пловдив ще създаде център за хуманно отношение към животните. Новината съобщи зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев в рамките на работна среща с представители на общински приюти за безстопанствени животни у нас.

"Всяка община в страната трябва да подхожда с необходимата осъзната отговорност и лична отдаденост в работата си по решаване на проблемите, свързани с наличието на безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета. Всички ние трябва да се обединим в интерес на това, което ни заобикаля - природата, животните и в това да проявяваш грижа към тях. Това е мисия. Нужно е да насочим вниманието и усилията си към това подрастващите да получат възпитание и нашия пример за отношение към природата, към животното, а оттам и към друго човешко същество", заяви Тимчев. От името на община Пловдив, той пое личен ангажимент да представи исканията на участниците в срещата пред министъра на земеделието.

По време на работната среща бяха дискутирани законовите нормативи, които регламентират дейността на общините и приютите, несъответствията и липсата на синхронизация между тях. Бе коментирана и необходимостта от създаване на сдружение на общините с функциониращи приюти за животни. Очакванията към бъдещата формация са да бъдат подпомагани служителите в общинските приюти при изпълнение на техните професионални задължения; да се участва в разработването на политиките, стратегиите и практиките свързани с овладяване на популацията от безстопанствени животни и контрола върху домашните кучета. Излъчен бе инициативен комитет, който се ангажира в рамките до края на октомври да проучи готовността на общините да се включат в сдружението, както и да подготви необходимите за целта учредителни документи.

До края на работната среща бяха представени редица добри практики от дейността на община Пловдив, свързани с електронната регистрация на домашните и безстопанствените кучета, успешна работа с подрастващи, провеждане на кампании, стимулиращи административната регистрация и кастрирането на домашните кучета, споделени бяха идеи за съвместни интересни инициативи в партньорство с доброволци и практикуващи ветеринарни лекари по места.

Припомняме, че в пловдивския приют няколко години бяха гледани питбули, конфискувани от арена за боеве в града. След като бившите собственици на кучетата се сдобиха с присъди, 49-те конфискувани при полицейска акция кучета бяха присъдени като собственост на БАБХ. Оттам поеха издръжката на питбулите в приюта в Пловдив. На тайна среща през 2020г. в Пловдив комисия  в петчленен състав реши питбулите да бъдат евтаназирани, като и до момента не е ясно кой е предложил това, нито чия е била инициативата за свикването на тази среща. Част от първата комисия са били експерти от Българското дружество за защита на птиците, на Пловдивския и на Тракийския университети. От Пловдивския университет впоследствие се разграничиха от своя представител, като уточниха, че той е бил член на комисията в лично качество. Впоследствие оцелелите през годините в приюта питбули – 18 на брой, повечето от които никога не са участвали в боеве, са били унищожени като заразни животни в база на БАБХ в пловдивско село. Все още в Административния съд текат дела на природозащитни организации, които търсят отговори защо, от кого и как са били убити кучетата.

Въпросната работна среща – втора по ред, е била проведена в навечерието на Международния ден за защита на животните. Участие в нея взеха управители на приюти, ветеринарни лекари, общински експерти, секретари и заместник-кметове от общините Перник, Габрово, Дупница, Велико Търново, Павликени, Севлиево, Казанлък, Русе, Стара Загора, Варна, Бургас, Силистра, представители на ОДБХ – Пловдив /областна дирекция по безопасност на храните/ и Тракийски университет – Стара Загора. Организатори на събитието бяха ОП „Зооветеринарен комплекс“ и Дирекция „Екология и управление на отпадъците" към Община Пловдив, с подкрепата на доброволците към общинския приют и Пловдивско киноложко дружество.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.