Пещера ще кандидатства за финансова помощ по проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“

Пещера ще кандидатства за финансова помощ по проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“

Община Пещера ще кандидатства с проектно предложение по процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Това стана ясно след проведено на 31 март 2020 г. заседание на Общински съвет- Пещера.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за нашата община е 124 260 лева, а броят на потребителите, които ще ползват услуги по проекта, е 76 човека. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите.

„Чрез изпълнение на дейностите по процедурата ще се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение и съпътстващия го наложителен период на социална изолация на територията на цялата страна, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда с цел ограничаване контактите между хората, като бъдат подкрепени лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19“, поясни кметът на община Пещера Йордан Младенов.  

В контекста на създалата се извънредна епидемична ситуация в страната е  идентифицирана голяма нужда от предоставянето на услуги по домовете на представителите на целевата група. „Дейностите по процедурата са насочени към възрастни хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, служители на доставчици на социални услуги, възрастни в риск поради невъзможност да водят самостоятелен и независим живот.

Услугата може да се ползва от лица, поставени под карантина, както и самотни родители на деца до 12 години, които са в невъзможност да оставят децата си сами“, уточни Галина Стоянова, началник на отдел „Образователни, социални дейности, култура и младежки дейности“.

Финансиране по този проект се предвижда за подбор и наемане на персонал за предоставяне на услуги за преодоляване последиците от коронавируса, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги (със средства на потребителите), поясни кметът Младенов пред общинските съветници.

Финансово обезпечен ще бъде транспортът на персонала, предоставящ услугите. Предвижда се осигуряване на лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати за лицата, предоставящи услугите.

Крайният срок за подаване на проектно предложение е 28 април 2020г. Дейностите по проекта ще приключат до 31.12.2020 г., конкретизира кметът на Пещера Йордан Младенов.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.