0

   Община Кресна води класацията в Благоевградска област по новорегистрирани на настоящ адрес от месец януари до 25 април тази година.

   Община Кресна води класацията в Благоевградска област по новорегистрирани на настоящ адрес от месец януари до 25 април тази година.

С 674 нови жители се е увеличила общината от началото на годината. От тях 388 са получили регистрация в град Кресна, в село Горна Брезница – 110, в село Долна Градешница - 83, в село Сливница – 48, в село Ощава – 23, а в село Стара Кресна – 10 души.

Според кмета на Общината Николай Георгиев, който обяви тези данни след запитване по Закона за достъп до обществена информация увеличението на пожелалите да получат адресна регистрация в Кресна и общината се дължи на  подобреното качество на живот: “ Повечето от регистрираните по настоящ адрес са лица, които живеят в Сандански, Благоевград, София, но са свързани с Кресна и не им е безразлично кой ще е кмет. Има и работници, които са ангажирани в строителството на автомагистралата”, каза за struma.bg кметът Николай Георгиев.

   Прави впечатление, че новодошлите са подали заявленията си до 25 април, когато  изтече срокът за 6-месечната уседналост, която се изисква за гласуване в местните избори по настоящ адрес: „С 674 гласа могат да бъдат избрани минимум двама съветници и сериозно да натежат при кметския вот, коментират анализатори. На последните местни избори през 2015 г. в Кресна действителните гласове са били 3314, като квотата за избор на един общински съветник от общо 13 е била 255 гласа. Сегашният кмет Николай Георгиев, който бе подкрепен от местната коалиция „Обединени за Кресна“, включваща партиите БСП, АБВ, БДЦ, БЗНС „Ал. Стамболийски“ и Алтернатива за българско възраждане, бе избран с 1486 гласа“, допълват анализаторите.

   В социалните мрежи се разгоря остра дискусия относно рязкото увеличение на пожелалите да станат жители на общината. Най острия коментар беше на кресненлията Венцислав Иванов: „„До всички кметове, които напълнихте Кресна с цигани: Изборите са до време, а в селото вече не можеш да се разминеш от такива. Престанете, че ВИЕ си уреждате ДАЛАВЕРАТА, ама НИЕ ще сърбаме попарата…”, написа Венцислав Иванов.