Община Белене започва да използва и водород за отопление

Община Белене започва да използва и водород за отопление

Община Белене ще открие утре водородна система за производство на високо енергийно гориво. Системата е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на общинската администрация. Използването на високо енергийното водородно гориво е част от проекта „Водородна община за зелено бъдеще“.

Използването и на водород в котелни инсталации на фосилни горива е иновативен модел за постигане на устойчива висока енергийна ефективност и кореспондира със съвременните тенденции в рамките на Зеления пакт на ЕС.

Интегрираната система е продукт на иновативна българска компания, разработила собствена технология за добив на водород по метода на импулсната електролиза. Системата оптимизира горивните процеси в отоплителната система на общинската сграда, чрез добавяне на водород и кислород, произведени на място. Тя е напълно автоматизирана и работи автономно, като регулира производството и подаването на водородното гориво със собствени софтуер и електроника за управление.

След въвеждане в експлоатация на системата значително ще бъдат намалени разходите за конвенционално гориво - в рамките на 30-45%, а също така и отделяните вредни емисии - с около 30% по-малко.

В своята програма за енергийна ефективност Община Белене се фокусира върху използването на съвременни решения, които да бъдат прилагани комплексно и да доведат до осезаеми ползи за местния бюджет и чувствително намаляване използването на замърсяващи горива. Програмата на общината предвижда, след анализ на ефекта, подобни инсталации да бъдат внедрени и в други публични сгради, като част от мерките за подобряване на енергийната ефективност и поетапно постигане на целите за енергийна неутралност.

Първата подобна водородна инсталация бе открита на 30 ноември 2020 г. в СУ „Д-р Петър Берон“ - Червен бряг. Инвестицията, направена от общината, е първият реализиран пилотен проект за използване на водорода като гориво в обществена сграда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.