Общественият съвет на ЦИК: Е-регистрация на партиите, броенето-излъчвано онлайн (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Общественият съвет на ЦИК: Е-регистрация на партиите, броенето-излъчвано онлайн (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Регистрацията на партиите, наблюдателите, застъпниците да става по интернет с електронен подпис, а броенето на бюлетините след края на вота да се излъчва в реално време онлйан. Такива предложения имат от Обществения съвет на ЦИК, стана ясно по време на срещата им с президента Румен Радев относно датата на изборите.

Възможно е провеждането на избори по времена пандемията, но в важното сериозни мерки за опазването на живота и здравето, както и на членовете на секциите и избирателите,каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева по време на срещата.

По думите й целта на електронната регистрация за париите е да се избегне прекият контакт, особено в пандемията.  Напомни, че през 2020 година в света са се провели над 100 избори в различни държави, а в Европа - 29.

Сред идеите на съвета е гласуването на карантираните може да става с подвижни урни, различни от тези за хората с увреждания. За това не било нужно промени в ИК или съвсем козметични такива и можело да бъде реализирано само с правила на ЦИК. И преди ЦИК е разрешавала гласуване не само с наличие на ТЕЛК и НЕЛК, а и когато има временна невъзможност хора да отидат до урните, след счупен крак или друго. По-рано през деня социалният министър Деница Сачева поясни, че се върви към секции само за карантинирани и за преминали COVID-19.

Гласуването по пощата не било удачно. Въпреки това имат идея за пилотно провеждане за такова за българите извън страната и то в държави, където имат традиция в провеждане на вот по пощата или в тези страни, които няма да разрешат откриването на секции заради пандемията и по-строги мерки.

Членовете на секциите не само трябвало да се обучат добре, да са ваксинирали или да удостоверяват, че са минали COVID или имат имунитет след боледуване.

Относно камерите в секциите, те можели да се включват след края на изборния ден, самото преброяване да се снима или дори да се излъчва онлайн в реално време. Така не всички наблюдатели струпват и ще могат да го наблюдават екран в коридора на училището или дистанционно. Това обаче не означавало, че ще се забрани присъствието на самите наблюдатели в секциите. Секциите обикновено били в класните стаи, а училищата имали камери.

От съвета поясниха, че разчетите им показвали, че за камерите - около 12 000 броя, колкото са секциите в страната,  ще са нужни около 600 000 лева, а след това самите камери да останат за школото.

Направили са и експеримент относно машините, след който станал ясно, че те могат да бъдат дезинфекцирани с 75 % етилов спирт. Направена е такава проба от страна за доставчика. Затова от Обществения съвет увериха, че не бива да има притеснения, че вота с машина ще води до по-висок риск от заразяване.

Зам.-шефът на съвета Стоил Цицелков пък предложи да се обмисли предварителна активна регистрация, така карантинираните или други избиратели да гласуват седмица по-рано.

Матева пък критикува последните разпоредби в ИК, според които членовете на секциите ще трябва да броят и разписките от машинния вот и ще ги вписват в общия протокол с хартиените бюлетини, а няма да се разчита само на протокола от машината. Това според нея щяло да забави процеса и да доведе до повече грешки.Напомни, че е възможно изборният ден да започва и по-рано -в 5 часа.

Друг член на съвета пък коментира подвижните секции за карантинираните и даде пример със съседна Македония, където в състава им имало медицинско лице. В най-лошият вариант, ако 70 000 души гласуват с подвижни урни и се даде време за пътуване и дезинфекция, това щяло да изисква около 1800 екипа. Предвид по-ниската активност обаче, хората, които ползват подвижна урна нямало да са толкова.

По време на разговора някои от членовете на съвета повдигнаха въпроса ЦИК да разреши възможността заснемането с телефони и предаване на живо в социалните мрежи на броенето на вота.

Според съвета няма нужда от повече секции, каквото запитване имаше от страна на вицепремиера Илияна Йотова. В една секция избирателите са до 1000 човека и обикновено отивали до урните около 40 % от тях. Именно затова не било нужно да се увеличава и изборния ден.

Според тях можело да се помисли секциите да са през стая, да има отделни потоци за движение, от един вход да се влиза в училището, за да се стигне до секцията, а през друг да се излиза. Зелени коридори за възрастните или за карантинираните според тях не са удачни, а такива биха могли да се направят за малките населени места или отдалечени такива, където може би няма да има подвижни урни.

Общественият съвет призова за разгърната информационна кампания по места, дори и с демонстрации на живо.

В началото пък президентът Радев поясни, че целта на консултациите е да се намери най-рационалният начин за провеждане на кампанията и вота, които да гарантират правото на всички българи и у нас и зад граница и да се гарантира здравето на хората - включително и членовете на комисиите. "Важно е да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и здравните мерки, че да имаме нормална активност и легитимен парламент", каза Радев и за пореден път повтори тезата си, че само така можело да има устойчиво правителство, което да започнело демонтажа на "порочния управленски модел". 

По-късно следобед е срещата със сдружението на общините,а в петък със самата ЦИК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.