Общежитията все още празни, студентите искат 50% по-ниски наеми

Общежитията все още празни, студентите искат 50% по-ниски наеми

Студентите ще бъдат в дистанционна форма поне до края на януари, поради което общежитията са необитавани този и предходния месец. Затова от Националното представителство на студентските съвети настояват за намаляване на наемите с 50% за януари и февруари.

„През месеците декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през месец февруари с оглед обстоятелството, че противоепидемичните мерки са удължени до края на месец януари. Предвид създалата се ситуация, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат предприети действия за намаляване с 50% наемите за общежития за месеците януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища, както и тези, ползващи общежитията към „Студентски столове и общежития” ЕАД”, посочват в своя позиция от НПСС.

Те припомнят, че когато средата на март всички университети минаха онлайн, за да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учащите освободиха общежитията, обитавани от тях. Тогава голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и необходима мярка, за да бъдат подпомогнати студентите и техните семейства.

Позовавайки се на тази практика и вземайки предвид преустановения присъствен учебен процес във висшите училища до края на януари със заповед на здравния министър, от Националното представителство на студентските съвети апелират отново за облекчение в сумата, която студентите заплащат като месечен наем. 

„Мотивите ни за този апел са следните – на първо време, епидемиологичната обстановка в страната създаде затруднения за младите хора и техните семейства. Някои от тях останаха без работа или със силно занижени доходи.  На следващо място, дистанционната форма на обучение създаде предпоставки за освобождаване на студентските общежития от болшинството студенти. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид идната дистанционна сесия, обстановката няма да бъде променена. Ето защо намаляването на наема за студентите би било жест на солидарност към студентската младеж и се явява необходимост от гледна точка на създалото се положение”, мотивират предложението си от НПСС.

Според тях с оглед на това, че всички сме поставени в условие на епидемична обстановка с неясен хоризонт от студентското обединение смятат, че обучаващите се във висшите училища имат право да ползват този вид облекчение, което е логично продължение на общите мерки, които се вземат от държавата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.