Обвързването на новата система "Бонус-малус" на застраховката "Гражданска отговорност" със Закона за движение по пътищата ще задръсти съдилащата, обявиха представители на граждански и браншови организации на превозвачите. Очакват всички административни нарушения да се обжалват, за да се чисти малуса, който ще увеличава сумата на задължителната полица.

Ако системата се приеме в сегашния вариант, предложен от Комисията за финансов надзор, ще има протести, обяви общият фронт от организации. „Ще излезем на улиците, ако ни накарат да плащаме за неща, за които застраховката "Гражданска отговорност" не ни обезщетява, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз на стопанска инициатива в транспорта. Това са безотчетни пари, които ще потъват в касите на застрахователите, подчерта тя.

Държавата не в състояние да се справи с корупцията и с контрола на пътя и се опитва през застрахователите да въвежда рестриктивни мерки към хората, заяви Милтенова. Глоба за превишение на 10 км в час не подлежи на обжалване и означава, че задължително ще плащате и по-скъпа застраховка, посочи още тя.

По думите на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовказ астрахователите ще прибират допълнително 240 млн. лева годишно.
Катастрофа на пътя, без значение кое е виновното лице, ще се изплаща над 10 години и може да достигне сума от 10000 лева, които ще се платят чрез застрахователната полица. Това ще доведе до корупция сред органите на реда, защото потърпевшите ще предпочетат да платят подкуп вместо да обявят катастрофата, смятат организациите.

Въвеждането на системата "бонус-малус",обсъждана на специален форум в понеделник, е в процес на обществено обсъждане от седмици и предизвиква противоречиви обществени реакции.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВАС отряза „Булгартрансгаз“ за транзитната тръба към Сърбия

Върховният административен съд (ВАС) не позволи на българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на отделни газопроводни участъци, даващи възможност за транзит на синьор гориви от българо-турската до българо-сръбската граница, докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад", съобщава БНР.

Бизнесът иска спешни реформи за цената на тока

Спешни реформи за цената на промишления ток поиска бизнесът от енергийния министър на заседание на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Работодателите предупредиха за пазарни манипулации и за системно скъпа електроенергия за индустрията.