Общ фронт срещу „Бонус-малус“: Жалби срещу нарушения на пътя ще блокират съда

Общ фронт срещу „Бонус-малус“: Жалби срещу нарушения на пътя ще блокират съда

Обвързването на новата система "Бонус-малус" на застраховката "Гражданска отговорност" със Закона за движение по пътищата ще задръсти съдилащата, обявиха представители на граждански и браншови организации на превозвачите. Очакват всички административни нарушения да се обжалват, за да се чисти малуса, който ще увеличава сумата на задължителната полица.

Ако системата се приеме в сегашния вариант, предложен от Комисията за финансов надзор, ще има протести, обяви общият фронт от организации. „Ще излезем на улиците, ако ни накарат да плащаме за неща, за които застраховката "Гражданска отговорност" не ни обезщетява, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз на стопанска инициатива в транспорта. Това са безотчетни пари, които ще потъват в касите на застрахователите, подчерта тя.

Държавата не в състояние да се справи с корупцията и с контрола на пътя и се опитва през застрахователите да въвежда рестриктивни мерки към хората, заяви Милтенова. Глоба за превишение на 10 км в час не подлежи на обжалване и означава, че задължително ще плащате и по-скъпа застраховка, посочи още тя.

По думите на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовказ астрахователите ще прибират допълнително 240 млн. лева годишно.
Катастрофа на пътя, без значение кое е виновното лице, ще се изплаща над 10 години и може да достигне сума от 10000 лева, които ще се платят чрез застрахователната полица. Това ще доведе до корупция сред органите на реда, защото потърпевшите ще предпочетат да платят подкуп вместо да обявят катастрофата, смятат организациите.

Въвеждането на системата "бонус-малус",обсъждана на специален форум в понеделник, е в процес на обществено обсъждане от седмици и предизвиква противоречиви обществени реакции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.