0

Н ов, нестандартен начин, помага на хората на средна възраст да придобият увереност в собствения си потенциал и да бъдат адекватни на новото време. Чрез интересни обучителни подходи се насърчава личностното и професионално развитие на хора, които са недоволни от избора си на професия, например, или се чувстват непригодни поради съвременните технологии и тенденции.

Нов, нестандартен начин, помага на хората на средна възраст да придобият увереност в собствения си потенциал и да бъдат адекватни на новото време. Чрез интересни обучителни подходи се насърчава личностното и професионално развитие на хора, които са недоволни от избора си на професия, например, или се чувстват непригодни поради съвременните технологии и тенденции.

Това се осъществява с помощта на интерактивни инструменти, предназначени за употреба от обучители, кариерни консултанти и експерти в сферата на личностното и професионално развитие. Най-интересен сред тези инструменти е „Пътна карта на целите“, който наподобява настолна игра за изкачване на планински маршрут. Всеки участник може да планира своето пътешествие към целта си, като предвиди какви предизвикателства може да срещне, какъв „багаж“ да сложи в раницата си, кой е най-подходящият маршрут и за колко време ще изкачи върха. „Изкачването“ става чрез задаване на коучинг въпроси и провокиране към осъзнаване на силните и слаби страни. По този начин човек може да разиграе и преживее различни решения и да определи конкретни стъпки за собственото си развитие.

Друга част от обучителните инструменти са „коучинг шаблони“ с въпроси и конкретни казуси от професионалната реалност и „метод карти“ за осъзнаване на емоциите.

Комплектът инструменти включва още наръчник за обучение на възрастни и ръководство за обучители.

Инструментите са предназначени за работа и обучение на хора над 40-годишна възраст, включително и трайно безработни или с ниска квалификация. Но също са подходящи и за такива, които тепърва планират своя кариерен път или имат нужда от промяна в професионалната си среда. За разлика от други обучителни помагала, тези са физически и насърчават ученето чрез практика и опит.

Повече информация може да се намери на сайта на проекта, озаглавен „Cover your needs, Discover your career“ - www.careerdiscovery.eu.

Проектът се финансира от Програма Еразъм+ и се изпълнява от сдружение „Обществен Компас“ (България), в партньорство със словашкия Club Intellectuals и гръцкия InterMedia KT.

„Целта ни е да помогнем на обучителите да са по-ефективни в работата си, а на възрастните хора да са проактивни и да се приспособят към новите условия на пазара на труда и съвременния живот“, споделя екипът на проекта.