Оборудваха работилниците в 125 школа

Оборудваха работилниците в 125 школа

125 училища са закупили оборудване за своите работилници и кабинети по професии с 2 793 924,04 лв. по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“. Това стана ясно по време на онлайн среща за изпълнението му до момента.

По проекта 112 училища са се сдобили с ново работно облекло на обща стойност на 957 771,14 лв., 90 училища са закупили учебни помагала за 456 365,62 лв., а 70 - информационни материали. От началото на стартиране на проекта 4 271ученици са преминали едно „пробно стажуване“, а участвалите в две „пробни стажувания“ са 2073. Продължават и допълнителните занимания по чужд език и/или професионална подготовка за учениците от 10-ти клас, като до момента в групите за обучения са включени общо 2 179 ученици.

„Разчитам родителите да бъдат наши партньори за постигане на качествено професионално обучение“, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. Тя посочи, че прякото участие на бизнеса в подготовката на специалисти е задължително условие за формиране на професионалните умения. Това е свързано и с бъдещата реализация на младите хора и реализация на пазара на труда, каза още Гайдарова.

Целта на предстоящата информационна кампания е родители и ученици да посещават учебни борси и изложения за представяне на училища, въвели дуална система за обучение и предприятия, които участват или биха искали да участвали в тази система. Планират се дни на отворените врати, дни на професиите и др..

Учениците пък ще посетят предприятия, да разговарят със специалисти, да видят какво биха могли да работят и в какви условия, да се информират какво биха могли да постигнат, благодарение на професионалните си умения. По този начин те биха направили свой избор.

Мария Гайдарова отбеляза, че целта на финансирането от европейските структурни и инвестиционни фондове е да се реализира потенциала за развитие на всеки един човек, да се използват максимално възможностите за кариерно ориентиране, за връзка с бизнеса, да се осигурят перспективи за развитие на учениците.

Според Мария Гайдарова възможностите за реализация ще позволят повече млади хора да останат в България, да са полезни и да намерят своя път, да знаят, че са подкрепени още в процеса на тяхното обучение.

По време на срещата бе отбелязано, че дуалното обучение е ключов инструмент за осигуряване на млади квалифицирани специалисти, които от училището влизат директно на пазара на труда и допринасят за растежа на икономиката и за висока младежка заетост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.