Оборотът от производството на дрехи и обувки мина 3 млрд. лева

Оборотът от производството на дрехи и обувки мина 3 млрд. лева

Оборотът на предприятията в обувната промишленост и производството на облекло надхвърля 3 млрд. лв. през 2017 г. Миналата година браншът формира близо 8% от общия износ на страната, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на семинар по темата.

„Редица български предприятия в сектора работят на най-високо ниво и изпълняват поръчки за водещите модни марки в света“, посочил зам.-министър Манолев, цитиран от пресцентърът на икономическото министерство.

Браншът осигурява заетост на над 100 хил. души, а в производството на текстил и облекло работят над 5 000 фирми. Благодарение на европейските фондове редица предприятия в България са били модернизирани през последните години, е подчертал Манолев, а до края на 2018 г. предстои обявяването на процедура „Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия“ по ОПИК. По програмата могат да кандидатстват и предприятия, които произвеждат текстил и облекло. Общият бюджет на процедурата е 75 млн. евро.

„Разбира се нещата не са само позитивни. В сектора има редица предизвикателства, които заедно – държавата, бизнеса и работническите организации трябва да преодолеем“, е допълнил икономическият заместник-министър като се е спрял на теми като заплащането на труда, представянето на чужди пазари, недостига на кадри и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.