По предварителни сезонни данни на Националния статистически институт през март оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.3 на сто спрямо предходния месец.

През март 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарни данни, се увеличава с 0.6 на сто в сравнение със същия месец на предходната година.

През март 2019 г. се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3.2 на сто, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7 на сто. По-съществено намаление е отчетено при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3 на сто.

През март 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът намалява при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8.5 на сто, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано увеличение съответно с 12.8 и с 4.1 на сто.

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 11.8 на сто. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 11.7 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коледата възможна

До Коледа остава съвсем малко, а трябва да свършим толкова много неща. Трескавата подготовка включва приключване на работни задачи, готвене, украсяване, подреждане и, разбира се, купуване на подаръци за любимите ни хора. Да, тази година си казахме, че ще го направим по-рано, но откъде време за всичко…

Вземат проби от всяка пратка с птиче месо от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша, съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство.