Оборотите в транспорта и пощите нагоре с 2,2% през третото тримесечие

Оборотите в транспорта и пощите нагоре с 2,2% през третото тримесечие

По предварителни данни през третото тримесечие на 2021 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 2,2 на сто спрямо второто тримесечие на 2021 година. Ръст се наблюдава при всички дейности, като той е най-голям при "Воден транспорт" - с 11,4 на сто. Това съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 4,3 на сто спрямо второто тримесечие на 2021 година. Най-съществено нарастване е отчетено при "Издателска дейност" и "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (по 27,9 на сто) и "Информационни услуги" (11,6 на сто).
При "Други бизнес услуги" най-значителен ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 32,3 на сто, "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 12,2 на сто, "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 12,1 на сто, и "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 11,2 на сто.
През третото тримесечие на 2021 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 19,3 на сто над равнището на същото тримесечие на 2020 година. Най-значителен ръст е отчетен при "Въздушен транспорт" - с 63,5 на сто, "Воден транспорт" - с 33,9 на сто, и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 33,5 на сто.
Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарно изгладени данни, е с 20,9 на сто по-висок през третото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на 2020 година. Съществен ръст се наблюдава при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 82,1 на сто, и "Издателска дейност" - с 46,9 на сто.
При "Други бизнес услуги" най-голям ръст спрямо третото тримесечие на 2020 г. е отчетен при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 158,6 на сто, и "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 48,3 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.