Oбновяват с 4,5 млн. лв. дом за стари хора във Варна

Oбновяват с 4,5 млн. лв. дом за стари хора във Варна

Община Варна планира пълно обновяване на сградния фонд на дома за стари хора „Гергана“. Миналата година е започнала изготвянето на проект за основен ремонт на сградата, който е готов през месец май и към днешна дата има издадено разрешение за дейностите.

Това съобщи шефката на общинската дирекция „Социални дейности“ Таня Василева. Според проекта ще се извърши основен ремонт на сградата, на стаите на потребителите, на столовата, пристрояване на външен асансьор, директен достъп от булеварда към дома и благоустрояване на прилежащите площи. Планирано е да се закупят и нови мебели за стаите на възрастните хора, макар че почти всяка година амортизираните се обновяват, уточни Василева.

4, 5 млн. лева са предвидените средства за ремонт. Те ще бъдат заложени в бюджета за 2022 година, когато е планирано да започнат и същинските строително-монтажни дейности.

Домът за стари хора в к.к. „Св. Св.Константин и Елена“ е разкрит през 1989 г. През годините до сега там са се извършвали само текущи ремонти, като боядисване на стаи, ремонт на санитарни помещения, но не и цялостен ремонт на сградата.

"В момента материалната база е стара и много амортизирана", коментира Василева. Това е причината да се помисли за нейното цялостно обновяване.

Домът за стари хора е част от Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана” и е в една сграда с Дом за пълнолетни лица с физически увреждания, като се ползват общи помещения - хотелска част, кухненски блок и перално. Така на практика под един покрив се предоставят две социални услуги с общ персоналът от 65 души.

Капацитетът на дома е 100 души, като в момента в него са настанени 80, но има над  20 подадени молби на желаещи за постъпване. Домът за пълнолетни лица с физически увреждания е с капацитет от 40 души и в момента в него са настанени 32. Годишните бюджети на двата дома са съответно 1 039 000 и 400 628 лв., като общо за комплекса с двете услуги е близо 1,5 млн. лв. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.