Обновяват с 1,2 млн лв училище-паметник на културата
3

Обновяват с 1,2 млн лв училище-паметник на културата

До няколко седмици ще бъде завършен цялостният ремонт на сградата, където се помещава от 77 години професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ в Стара Загора, която е обявена за недвижим паметник на културата тъй като в нея през 1912 година се е помещавал щабът на войската ни по време на Балканската война.

Строително-ремонтните дейности на стойност над 1,2 млн лв по ОП „Региони в растеж“ започнаха през м.г. и се забавиха  заради специфичните изисквания на МК, те са на финала си и се очаква съвсем скоро да мине приемателната комисия , уточни директорът инж. Георги Славов. Символично на 15 септември бе ударен училищният звънец за тазгодишните новоприети  131 ученици от трите специалности. Сред тях има и две двойки близнаци: двама братя и две сестри, които ще се обучават в специалностите „Геодезия и картография“ и „Водно строителство“. До завършването на ремонта децата ще учат в сградата на професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“.

Специализираната гимназия е създаден а с указ на  XXV Народно събрание  през далечната 1943 година, тогава то носи името на Георги Бенковски, първите преподаватели идват закритото през 1944 година техническо училище в днес гръцкия град Ксанти.До 1990 година негов патрон е Георги Димитров, от 2008-а е създателят на съвременния план на Стара Загора след Освобождението, чешкият кондуктор Лубор Байер, чийто бюст-паметник е монтиран пред официалния вход.Той е дело на скулптора Любомир Лазаров и е дарение от някогашния възпитаник на училището проф. д-р Николай Михахйлов. Първият випуск завършва през юни 1944 година, до днес дипломи тук са получили няколко десетки хиляди строителни техници. През м.г.средният успех е бил 5,05, 160 от учениците са били с отличен успех, а 25 са имали пълна шестица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.