Обновяват покрива на катедралния храм в  Стара Загора
2

Обновяват покрива на катедралния храм в Стара Загора

С настъпването на първите по-топли пролетни дни започна цялостната подмяна на старите керемиди от покрива на катедралния храм „Свети Николай Мирликийски и цар Борис Михаил“ в Стара Загора.

Подмяната започна само месеци след като бяха подменени  и старите метални кръстове над куполите, които се оказали повредени от мълнии през десетилетията и имаше реална опасност да рухнат върху главите на богомолците и минаващите в близост миряни.

Новите са копия на старите, спазени са били всички изисквания на канона, категорични бяха свещениците.

Храмът е построен в близост до мястото, където се е намирала изпепелена по време на Руско – турската освободителна война черква,основният камък е бил положен през 1896-а година като теренът бил предоставен за църковни нужди със специален княжески указ под №311 от 4 юни с.г., а освещаването е станало на 20 декември 1909 година.

Първи архитект е бил завърналият се от чужбина Алекси Начев, който в известна степен съчетал  външните форми от различни европейски църкви, за да създаде базилика с размери 33х22 м и височина 17,5 м.В църковната кондика са записани като баш майстори Колю Ганчев и Драган Марангозов от Трявна.

Малко след освещаването, на 10 март 1910 година,  при разкопки в градската градина в близост до кметството пазачът Руси Запрянов намерил изработен от сребро печат, на който имало образа за свети Николай  и надпис:“1834 г. ПЕЧАТ ЦЕРКВЕ СВЯТОМУ ОТЦУ НИКОЛАЮ“, най-вероятно принадлежал на опожарената черква. От 2018 година храмът получи  статут на катедрален, пак тогава беше  направено цялостно почистване и реставрация на стенописите и основните икони от художника – реставратор Лука Делийски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.