Обновиха дома на Гео Милев в Стара Загора
4

Обновиха дома на Гео Милев в Стара Загора

С минимални средства община Стара Загора обнови интериора в къща-музей „Гео Милев“, където гениалният поет е прекарал детството и част от юношеството си след прехвърлянето на семейството от някогашното Радне махле в Града на липите през периода от 1898-1899 година.

Подмени са част от керемидите, в съответствие с противопожарните изисквания е обърната врата към малката зала, където се съхранява резервното изкуствено око на поета. Преподредени са част от плочите по калдъръмената алея и е върнат към оригиналния му вид кладенецът с чекрък на метри от посадения лично от 6-годишния тогава Гео летен дъб, който  вече близо 119 години хвърля тежка сянка върху дворчето от 660 кв м, разказва гидът Яна Ленова.

Тя припомня, че имотът на книжаря Мильо Касабов и съпругата му Анастасия е бил придобит от семейството чрез покупко-продажба , за което свидетелства и крепостен акт от 1899 година.От онези отдавнашни години е и градината бордюри от чемшир. Малко по-късно са били засадени смокинята и ореховото дърво.

Тук се съхраняват стотици вещи и документи, ръкописи и книги от библиотеката на зверски убития без присъда през 1925 година творец. Сред ценните експонати е и гравюра, излязла изпод пресата на гениалния японски художник Кацушика Хокусай (1760-1849).

Проучванията показват, че тя е станала притежание на Гео през 1914 година, когато посещава Лондон. Запознати твърдят, че там българинът закупил поне три произведения на японеца, сред които и отпечатък на неговата легендарна „Голямата вълна“.

От нея обаче в музея има само доста по-късно направено копие, най-вероятно оригиналът се съхранява в архива на дъщеря му Леда Милева.Запазена е и оригинална карикатура на цар Фердинанд, която Гео рисува една заран през 1907 година, докато чака по-малкия си брат Борис да измие зъбите си на чешмата в кухнята. Карикатурата е оцеляла, защото била нарисувана от вътрешната страна на вратичката на долапа, където се съхранявали чиниите и посудата.Със сигурност това не е първата наброска на Гео Милев, който по спомените на близките си буквално бил „ошарил“ с рисунки стените на дома. Пак така със сигурност тя е от времето на първото му отпечатано стихотворно произведение, озаглавено „Зима“ в брой 15 на  вестник „Славейче“, на което 12-годишният хлапак сътрудничел.  Инициативата родната къща на Гео Милев да се превърне в музей е подета през 1953 година. За нея се застъпват  поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов.

Сред уредниците му през годините са били Хаджихристов, изследователят Стоян Стаев, поетите Стойчо Стойчев и Рашко Стойчев. В продължение на цели 2 десетилетия за наследството се е грижил критикът Георги Янев, който мести тленните останки на Мильо Касабов от изоставените Акардженски гробища в двора на музея, за да ги спаси от забвение.

Огромната част от колекцията е дарение от дъщерята на поета Леда Милева, почетен председател на международната фондация на името на баща й до кончината си на 5 февруари 2013 г. Тя е и учредител на националната награда „Гео Милев”, сред чийто носители са вече Бойко Ламбовски, Иван Гранитски, Георги Константинов, Валери Станков и др.

Въпреки строгите санитарно-хигиенни изисквания и рестрикциите заради COVID-19, музеят не е затворил врати. От тази събота започнаха и занимания с деца, които четат и рисуват в двора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.