Обмислят възобновяване на екопроцедурата за тунела под Петрохан

Обмислят възобновяване на екопроцедурата за тунела под Петрохан

Предвид важността на инвестиционното намерение и предполагаемото отрицателно въздействие върху околната среда, служебният министър на околната среда и водите Асен Личев изпрати писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с уведомление, че процедурата за екооценка на проекта за изграждане да тунел под прохода Петрохан може да бъде възобновена. Това информират от ековедомството.

В писмото Личев подчертава, че процедурата по ОВОС може да бъде възобновена в случай, че в МОСВ бъдат представени всички проучени от инвеститора варианти за трасе през прохода "Петрохан". Преди дни се разбра, че той е спрял процедурата по ОВОС, а причината затова е, че голяма част от проекта попада в границите на "Натура 2000".

През лятото на 2019 г. пътната агенция подписа договор за изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под връх Петрохан. Проектантите от Университета по архитектура, строителство и геодезия и фирма "Трансконсулт 22" имаха година и половина да изготвят проектите. Срокът изтече в края на февруари тази година.

След приключване на прединвестиционното проучване в началото на март тази година беше възложена процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе.

Идеята за изграждане на тунел под прохода "Петрохан" е десетилетна. Смята се, че подобен проект би съкратил времето за пътуване до Видин с около час и че Северозападна България ще стане по-атрактивна за инвеститорите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.