0

К оронавирусът извади мръсните ризи от нивите на Европейския съюз. Заради блокадите се оказа, че богатите страни на Общността няма да могат да прибират реколтите си тази година и спешно се нуждаят от работници.

Коронавирусът извади мръсните ризи от нивите на Европейския съюз. Заради блокадите се оказа, че богатите страни на Общността няма да могат да прибират реколтите си тази година и спешно се нуждаят от работници.

Италия обяви, че без 200 хил. души няма да може обере зеленчуците си, горе-долу същото е положението и с Германия. От друга страна, наяве започнаха да излизат признания. Те досега бяха публична тайна и за чиновниците в Брюксел, и за всички нива на властите в Европа. Факт е, че повечето от тези полски работници са в повечето случаи незащитени социално.
Тъжно
Работят на черно, без осигуровки и без никаква сигурност за здравето и старините си.


Една от водещите в това отношение е Италия. Тъжна, така с една дума определи ситуацията на този пазар българката Рада Генова, която живее на Ботуша. На север земеделието е организирано в агроферми. Хората са с договори и те ще получат обезщетения, които държавата плаща на компаниите при необходимост. На юг обаче ситуацията е страшна. Всяка вечер има телевизионни репортажи за земеделските работници, които не са осигурени по никакъв начин. В Пулия, Калабрия работят хора от Африка, Молдова, Румъния, както и български роми. Огромни плантации с домати, портокали, лимони. Публична тайна е, че те са под властта на мафията в повечето случаи, каза тя. И хората са незащитени.
Пиренеи
Малко по-различна е ситуацията в Испания. Трябва да имаш 365 дни за последните шест години, за да излезеш на борсата за четири месеца. Ще получаваш около 800-850 евро на месец, разказа нашенец, който от 20 години живее и работи на Пиренеите, най-вече в лозята. Ако работата е по-тежка - да мъкнеш щайги, например са необходими 272 дни. Друг е въпросът, че работодателите много често злоупотребяват и 25 дни работа на полето ги считат документално за 15 дни, каза още той.
Гърция
Гърците много-много не обичат да осигуряват българите. Нито домашните помощници, нито тези, които работят на полето, разказа Катя Георгиева, която от дълги години живее в южната ни съседка. От това, което зная, вземат от 8-10 - максимум 20 евро на час на полето нашите сънародници, каза тя. Според Виолета Златева, която е председател на синдиката на самонаетите в България, има жени от района на Гоце Делчев, които си докарват по 800 евро на месец на тютюн в Гърция. Повечето от тях пътуват всеки ден, защото им излиза по-евтино. Не са ми казвали да ги осигуряват, но явно успяват да си докарат по някой лев повече, отколкото в България.
Нидерландия
Тя добави, че най-недоволни са наши българи от Нидерландия. Дори много от членовете в нейната организация са се върнали преждевременно от оранжериите в тази страна. Работи се при много тежки условия, задух, по 10 часа, не им осигуряват квартири, дори и по-евтини. В оранжериите и на полето ситуацията за работниците е подобна и във Великобритания, добави тя. Дори не са пожелали да споделят каква е надницата им.
Франция
Единственият светъл лъч към работниците на полето е във Франция, каза Златева. Бивши шивачки от Южна България работят по няколко месеца в Северна Франция в овощни градини. Работодателите им осигуряват евтини квартири, в които те живеят по няколко души. Повечето успяват да изкарат по 1500-1800 евро месечно. Плащат им се и допълнителните часове, в случай че искат да работят, каза тя. Дори и за един ден работа ти вече си осигурен в Страната на петела като земеделски работник. За осем години нашите жени могат да кандидатстват за минимална пенсия, която от тук едва ли ще получат. Причината е, че като бивши шивачки работодателите им не са ги осигурявали в България.
Брюксел
Всички тези факти чиновниците от Брюксел отлично ги знаят. Европейските синдикати в земеделието, както и работодателски организации в агросектора отдавна бият камбаната, че трябва да има европейско законодателство, което да обезпечава справедливо сезонните работници. До този момент такова няма.
Обезпеченост
Тази година българското земеделие ще бъде обезпечено със сезонни работници в земеделието.
Това съобщи пред „Телеграф” министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
От друга страна сме свидетели на увеличение на безработицата заради кризата. Съветвам работодателите в земеделието да бъдат по-активни и да направят необходимото, за да поискат работна ръка, каза тя.
Зелен коридор
Сега обаче богатите западни страни алармираха, че няма кой да им прибере аспержите. И че храната на ЕС е под заплаха. Брюксел в края на миналата седмица реши, че трябва да има зелен коридор за сезонни работници в земеделието, предимно от Изток към Запад. Не са ясни параметрите на обезпеченост на тези хора, които ще работят в зони, силно заплашени от коронавируса.
Ние не можем да ги спрем. Решението ще е тяхно, никой не може да ги задължи да рискуват живота си, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.
Така работниците в земеделието се оказват отново от страната на вечно губещите. Отивайки в западните страни, те ще получават може би малко повече от това, което ще вземат тук. Но пък ще рискуват живота си. А тези, които остават в България, нямат почти никакъв избор поради наплив от безработни на пазара на труда.

Германия пуска общо 80 000 сезонни работници през април и май

Германия ще пусне чуждестранни работници в страната, които да помогнат за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, обяви германското правителство в четвъртък, съобщи aljazeera.com. Така ще бъдат разхлабени предходните рестрикции за пътуване, въведени заради борбата с пандемията от коронавирус. Страните от ЕС, включително Германия, въведоха контрол по границите, за да предотвратят разпространението на вируса. Това обаче доведе до страничен ефект – работниците не могат да пътуват до тяхната месторабота. Повечето от тези работници идват от страните от източната част на ЕС, включително Полша, Румъния и България.
Европейската комисия в понеделник също даде зелена светлина европейските страни да позволят на стотици хиляди сезонни работници, които засаждат и събират реколтата, да пресичат границите, независимо от националните мерки срещу коронавируса. Германското земеделско министерство обяви в четвъртък, че е постигнало споразумение с вътрешното министерство да пусне до 40 000 сезонни работници в страната през април и още 40 000 през май. Работниците ще пътуват със самолет вместо с автобуси, като мярка срещу заплахата от коронавируса, обясни аграрното ведомство на Германия. Друга мярка предвижда сезонните работници да минат медицински проверки. Освен това те ще трябва да пазят дистанция един от друг, докато работят. Отделно от това местата, където ще бъдат настанявани, ще бъдат запълнени наполовина спрямо нормалния брой хора. Двете министерства обявиха също така, че се опитат да привлекат допълнително 10 000 души за работа във фермите, включително безработни, студенти, временно загубили работата си и лица, търсещи убежище.