Обмислят по-дълъг срок за касовите апарати

Обмислят по-дълъг срок за касовите апарати

Бизнесът вещае апокалипсис, натиска да се отложи подмяната

Управляващите обмислят искането на бизнеса да бъде удължен срокът за изпълнение на новите изисквания за касовите апарати. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Промяната ще важи за фирмите, регистрирани по ДДС, които трябва да сменят устройствата и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време.

За удължаване на срока се заговори още миналата седмица, когато се проведе заседание на Консултативния съвет (КС) към НАП. Според наредбата на приходната агенция това трябва да се случи до края на март, но вчера от Българската стопанска камара поискаха отсрочка. По този повод министър Горанов заяви, че е готов на диалог относно сроковете. „Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот", допълни финансовият министър.

За регистрираните

по ДДС търговци беше определен срок до 31 март

да изпълнят новите правила за касови апарати и софтуерите за управление на продажбите, като целта е да се намалят възможностите за укриване на обороти. Сега ще се прецени дали този срок е достатъчен. По данни на НАП около 20 хил. касови апарата и фискални принтера вече подават данни според новите изисквания. Към края на 2018 г. регистрираните по ДДС търговци са използвали 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера.

Вчера на дискусия за пореден път бяха отправени упреци към новата наредба. Фирмите твърдят, че изискванията за касовите апарати и софтуерът към тях няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще остане в сянка. От нереалистичните срокове обаче ще пострада легалният и коректен бизнес, което може да доведе до апокалипсис, ако финансовото министерство не даде отсрочка и не промени част от текстовете.

От БСК представиха резултати от онлайн допитване, осъществено в периода 6-10 февруари, в което са се включили 2493 фирми. Според анкетираните средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна заедно с разходите за софтуер за управление на продажбите, по-известен като СУПТО, ако са необходими, е 2423 лв. Средният срок за въвеждане на СУПТО в експлоатация (закупуване, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала) е 18 месеца. За сравнение,

наредбата на НАП предвижда 6-месечен срок

при това на фона на неясни формулировки, които не позволяват на разработчиците на софтуер да предложат на пазара подходящия СУПТО.

78% от респондентите използват СУПТО, 54% от тях са запознати с изискванията на Наредба Н-18, но 44% имат само частична яснота, а това възпрепятства прилагането на изискванията в определените срокове. На този фон не е изненадващо, че 65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията на наредбата в нормативно определения срок (31 март 2019 г.), а други 27% се затрудняват да преценят. Едва 8% декларират готовност да отговорят на изискванията в срок.

95% от участниците в анкетата декларират, че не са подменили своя софтуер, а като основни причини за това посочват неясноти, необходимост от цялостна преработка на софтуера и промяна на цялостната бизнеслогика, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.