Обмислят отваряне на кафенетата и моловете в средата на февруари
2

Обмислят отваряне на кафенетата и моловете в средата на февруари

„След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”. Това съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По повод заканата на представителите на хотело-ресторантьорскя бизнес, че на 1 февруари ще престанат да се съобразяват мерките за безопасност и ще отворят обектите си на своя глава, министърът каза: „Във война сме, а една война не се печели с инат. Всички ние изпитваме затрунения и искаме да си върнем живота отново. Това което постигнахме не е малко. Но ако си позволим да оставим емоциите да ни водят, бързо ща загубим битката. Виждате какво се случва в Англия, Франция и др. европейски страни. Следим ситуацията и няма да допуснем никакви своеволия. Само с проявен разум, интелект и дисциплина ще бъде спечелена битката с коронавируса”.

Министърът съобщи още, че в момента няма проблеми с недостига на ваксини за ърва и втора фаза на имунизацията у нас. След няколо дни ще дойдат още 14 500 ваксини. В резултат от овладяването засега на ситуацията започва и закриване на ковид отделенията в болниците в страната. 20 % от предвидените за ковид пациенти легла да бъдат върнати обратно в отделенията по предназначение, тъй като след възобновяването на плановия прием и операции ще има увеличение на пациенти в останалите болнични отделения. След възобновяването на чебните занятия и на ученицете от средния курс, се предвижда учениците в един клас да бъдат разделени на две групи с оглед да се избегне концентрирането и струпването им в по-ограничени пространства и да се намали опасността от евентуално заразяване.

Във Велико Търново министър Костадин Ангелов посети строящият се нов корпус на областната болница МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. След посещението той сподели идеята си в България да бъдат изградени десетина областни болници с идентично оборудвани и квалифицирани медицински специалисти. По този начин ще се даде възможност за равен достъп на всчки граждани към качествено здравеопазване. А не да има ситуиране на висококвалифцирани специалисти и оборудване само в определени точки в страната.

Министърът обеща също, че ще подпомогне проекта на местната болница за създаване на хибридни операционни зали, в които да се извършват спешни и сложни сърдечни операции. Необходимите средства ще бъдат дадени от бюджета на МЗ.

Директорът на великотърновската болница д-р Стефан Филев съобщи, че изграждането на новия болничен корпус трябва да бъде готово до юни т.г., когато да се извърши и преместването на отделенията от сегашния корпус в т.нар. стара болница на другия край на града. Шо се отнася до съдбата на сградите, които ще бъдат опразнени, Филев сподели че има идея те да бъдат превърнати в хоспис за полагане на терминални грижи на онкоболни. Министър Ангелов подкрепи и тази идея. Д-р Филев съобщи, че върви процес на връщане на ковид отделенията към нормален режим на работа. В момента са активни две ковид отделения с 19 пациенти и една ковид реанимация с 4 пациенти.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.