Следят с дронове дивите прасета по границата (ОБНОВЕНА)

Следят с дронове дивите прасета по границата (ОБНОВЕНА)

Заради африканската чума: Безплатна регистрация за стопанставата "заден двор"

Дивите прасета по границата да се следят с дронове. такава мярка обмисля властта , стана ясно от коментар на земеделския министър Десислава Танева в Народното събрание. Тя бе в парламента за гласуването на първо четене на закона заветеринаромедицинската дейсност, които предвиждат безплатна регистрация на личните стопанства , а мярката се въвежда след пика на африканската чума по свинете у нас.

Така наред с данните за чумата, Танева обясни, че Германия ползва различни системи с дронове за следене на популацията в граничните райони и добави: "Водим разговори да ги приложим и тук по отношение на установяване на по-точен брой на дивата свиня".

Иначе поправките предвиждат облекчена регистрация за личните стопанстава, а тектовете бяха гласувани със 108 гласа "за", само 2 "против" и 32 "въздържали се". Така отпада изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). С цел улеснение, то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен срок да го предостави в ОДБХ. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние. Ще се въведе и териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари, за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози.

По време на дебатите пък от БСП разкритикуваха управляващите,че промените се правят много бързо, и сега имало регистрация на стопанствата, но просто сега кметовете ставали посредници, а самата регистрация ще отнема поне 1 месец. междувременно била променена на наредбата с мерките за биосигурност и така личните стопанства тип "заден двор" ще трябвало да прилагат същите мерки като големите, а това би изисквало повече средства и инвестиции.Социалистите възнегодуваха и срещу промяната на начина на компенсация. Това нямало да става на базата на пазарни цени, а според данните на НСИ по цени на производителите.

На свой ред Танева отговори, че българските данъкоплатци плащат обезщетенията за унищожените животни, а има определени оператори, които не изпълняват всички мерки за биосигурност. Над 69 млн.лева пък са средствата, които досега държавата е платила за справяне с сфриканската чума, в това число за превенция, унищожаване, коменсации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.