Зорница Русинова: Обмислят се допълнителни мерки в подкрепа на работещите жени

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет пред "Монитор":

Зорница Русинова: Обмислят се допълнителни мерки в подкрепа на работещите жени

Трябва да се насърчи дистанционната работа и да бъдат осигурени по-гъвкави форми на заетост, за да може да съвместяват кариерата със семейството

  • С повече приемни дни и срещи с хората ще разберем какво очакват те и как да им помогнем

  • Формираме изцяло нов съвет, важно е да го превърнем в достъпна връзка на НС с гражданите

- Г-жо Русинова, като председател на Икономическия и социален съвет как ще се справите с нелеката задача да подпомогнете по-лесната и полезна комуникация между гражданите и властта?

Основната дейност на ИСС е да бъде един вид граждански парламент, да дава пълна и точна позиция от граждански и работодателски организации и синдикати към законодателната и изпълнителната власт. В момента сме в процедура на формиране на изцяло нов Икономически и социален съвет. До 11 януари очакваме номинации от различните групи.

- Колко и какви са тези групи?

Съветът се състои от 3 групи за подпомагане на дейността - работодатели, синдикални организации и т.нар. трета група, в която участват представители, които не се включват в останалите две групи - потребителски съюзи, професионални съсловни организации, организации в сферата на екологията, на хората с увреждания, както и учени.

- Как ще се избират представителите на групите, участващи в ИСС?

Има обявена покана в „Държавен вестник“ от 11 декември 2020 г. Самите групи са ясно дефинирани от закона. Членовете са общо 36, или по 12 членове за трите групи. Мандатът е 4-годишен.

- Какво ще промени новият състав на съвета?

Надявам се с новия състав на съвета да начертаем една по-различна, по-ясна и леснодостъпна дейност на тази институция. Идеята е да направим и законодателни промени, така че становищата, които издава ИСС, да имат обвързващ характер по отношение на институциите, да има много по-ясна връзка относно това, което съветът прави с европейския дневен ред на България. През следващите години предстоят доста инициативи, в които е добре гласът на всички граждански организации да се чува, особено когато се формира становището на България по различните проблеми, като например минималната работна заплата, подготвеността на Европа за цифровата ера, Зелената сделка и други важни инициативи. За мен е важно да превърнем съвета в достъпна връзка на Народното събрание с хората в България.

- Кое ще е приоритетно за вас през 2021 г. като председател на съвета?

Най-важният приоритет за тази година е да успеем да се възстановим след COVID-19. Надявам се позитивните тенденции, които виждаме през последните дни за намаляваща заболеваемост, да се запазят. Дано благодарение на ваксините да успеем да овладеем тази криза дори и при следваща вълна. За мен обаче остава тревожна тенденцията и по отношение на безработицата, и по отношение на икономическата криза. Последствията от затварянето в момента като икономически проблеми ще се видят през пролетта. Все още не можем да преценим какво ще е нивото на безработица и каква част от фирмите ще фалират, но първите важни стъпки за мен и за съвета са да бъде изработен добър и гъвкав план от ясни икономически мерки, които да подпомогнат и бизнеса, и хората. Много са хората, които ще останат без работа. Именно затова е нужно да има пакет от подкрепящи мерки, чрез които загубилите работа да се насочат бързо към ново работно място, да се даде възможност бизнесът да се преориентира към нови сектори за развитие. Икономически щети има и в определени райони. Например затварянето на туристическия сектор доведе до повишаване на безработицата по Черноморието.
Други приоритетни теми са свързани с директивата за минималните заплати, за правата на детето и за детската гаранция. От съществено значение е прилагането на Европейския стълб за социалните права. Ролята на Икономическия и социален съвет е голяма част от изработването на тези становища да бъдат допълнени с мнението на гражданските организации.

- Минималната работна заплата за ЕС постижима ли е за България?

Тенденциите, които виждаме през последните години, за ръст на минималната заплата с 10% показват позитивен ефект върху доходите. Виждаме, че дори по време на кризата имаме ръст на минималната работна заплата, а това означава, че инструментът за единна минимална работна заплата е добър за страната и би могъл в кризисни моменти да продължи да обслужва и да гарантира доходи. Не бихме могли обаче да очакваме, че толкова бързо ще догоним европейските заплати в развити икономики като Германия и Швеция.

- Държавата продължава мерките за възстановяване от COVID кризата. Каква ще бъде ролята на ИСС?

Ролята на съвета е да бъде лакмус - да се чуе гласът на хората. Моята амбиция е с повече приемни дни, с повече отвореност и публичност ние да се допитаме до хората какви трябва да са мерките и какво те очакват от нас.
Важно е първо да се направи оценка на ефекта на мерките. В момента виждаме тяхното действие - успява да се задържи безработицата, но трябва да има по-задълбочен анализ на икономическия ефект от мерките. Считам, че ролята на ИСС е да може да генерира допълнителен пакет от идеи към тези мерки. Това не означава да се предлагат нови мерки, а по-скоро да се разшири обхватът на сегашните. При нас е важно бизнесът да бъде подкрепен достатъчно дълго, за да не се налага освобождаване на хора. Важно е да има възможност за кредитно или финансово подпомагане на малките и микропредприятия, за да могат да стъпят на краката си. Чрез консултации от наша страна ще можем да откроим ролята на съвета.

- ИСС насочва вниманието на институциите към необходимостта от разработване и прилагане на интегрирана политика за младите хора. Какви ще бъдат те през 2021 г.?

Специално за младите хора трябва да има различен поглед. Тенденцията е голяма част от младите хора, които преди заминаваха да учат в чужбина, сега предпочитат българските университети заради затрудненията, свързани с пътуването. Това трябва да се вземе под внимание. Много млади хора се върнаха от чужбина, за да търсят своята реализация тук, така че пакетът за мерки и помощ при тях трябва да изглежда по много различен начин. Младите хора могат да се възползват от дигитализацията на бизнеса, така че акцент трябва да има върху дигитализацията и придобиване на умения в тази насока. Важно е да им бъде осигурена възможност за предприемачество, защото младите хора у нас имат голям потенциал.

- В едно от първите си интервюта споменавате, че „женските теми“ са ви близки и ще бъдат част от дневния ред на ИСС. Кои теми имате предвид?

За мен като дългогодишен експерт и политик в сферата на труда и социалната политика темата за работещите жени винаги е била приоритет. За мен 2021 г. ще бъде важна за подкрепата на работещите жени. Голяма част от натоварването на „първа линия“ по време на пандемията се поема от работещи жени, които успяват да съвместяват отглеждането на децата и семейството, работейки. Считам, че е необходимо да се направи допълнителен пакет от мерки за работещите жени, да бъдат включени повече стимули от работодателите, да бъде насърчена дистанционната работа, да бъдат осигурени по-гъвкави форми на заетост и възможности за допълнителен отпуск, за да може работещите жени по-лесно да съвместяват кариерното развитие със семейството. Това са важни акценти, с които ще се занимая в ИСС.

- Предизвикателство ли бе за вас оглавяването на ИСС и какво ще промените в работата на съвета?

Разбира се, че за мен беше предизвикателство, защото след близо 13 години кариера в МТСП човек не може лесно да затвори вратата и да тръгне в друга посока. Предизвикателство е, защото в момента се вижда по-различна роля на този съвет. Политическата ситуация, предстоящите избори, голяма част от икономическите теми, които касаят човека, започват да се пречупват през призмата на политически дебат и за мен ролята на ИСС е да дава реалната картина и да помага на политиците да вземат експертни решения. За мен е предизвикателство да покажем необходимостта на този съвет и че той ще има принос не за политиците, а за хората в България.

- Ще успеете ли да организирате диалог между всички граждански искания и властта?

Предизвикателствата ще бъдат големи, тъй като в момента доверието в институциите е доста ниско. Аз вярвам, че ние ще успеем да намерим баланс. Предстоят тежки избори, но се надявам след приключването им заедно с Народното събрание да можем да изработим добра законодателна инициатива и тя да бъде достъпна за гражданите.

- Как ще се върне доверието на хората в институциите?

Единственият начин е да се покажат добри резултати.

ВИЗИТКА:

Зорница Русинова e председател на Икономическия и социален съвет. В периода май 2016 - януари 2017 г. е министър на труда и социалната политика. Три пъти е заемала поста зам.-министър в МТСП. Тя притежава дългогодишен опит в управлението на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.
По образование е магистър по международни икономически отношения. Притежава магистърска степен и по българска филология и английска филология. Владее английски и руски език.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.