Облекло помага на глухите незрящи

Облекло помага на глухите незрящи

Дрехи комуникират с вибрация

Хаптичното подаване на знаци е процес, при който чуващ и виждащ човек предава информация на глух и незрящ човек, като докосва гърба или други части на тялото му. Това е ефективен метод, но не предоставя независимост на глухите, слепи хора. За това може да помогне новото хаптично облекло.

Технологията се разработва по тригодишния проект SUITCEYES на Европейския съюз. Това съкращение означава Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer, Yields Extended Sensosphere.


Разработката използва свързана с компютър камера за носене, която идентифицира важни елементи, като лица на хора, препятствия в стая или предмети, които потребителят иска да намери. Тази информация се трансформира във вибрации или други хаптични сигнали, които се предават до тялото на потребителя чрез мрежа от задвижващи механизми, вградени в дрехите им.


Първоначално оформена, като рокля, сега четвъртото поколение на технологията SUITCEYES вече е вградена в жилетка. Гърбът на тази дреха наподобява шахматна дъска, като всеки квадрат съдържа отделен задвижващ механизъм, който вибрирайки на различни места предават на потребителя различна информация.


Планирано е производство на повече жилетки, за да може технологията да бъде тествана в по-голям мащаб.

 

„В исторически план, текстилът винаги е бил нещо, което е тясно свързано с хората”, казва доц. Проф. Нилс-Кристер Персон (Nils-Krister Persson) от шведския университет в Борас (University of Borås), който ръководи проекта. „Сега предприемаме следващата стъпка и правим текстила средство за комуникация.”

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.