Облекчени проверки за пускането на пазара на предпазни средства

Облекчени проверки за пускането на пазара на предпазни средства

Препоръката е на Еврокомисията

Европейската комисия препоръчва облекчени процедури за пускането на пазара на личните предпазни средства, съобщиха от ДАМТН.

От контролното ведомство информират, че като компетентен орган за надзор на пазара в областта на лични предпазни средства (ЛПС) в понеделник агенцията е получила от Европейската комисия (ЕК) „Препоръка на Европейската комисията относно оценката на съответствието и процедурите за надзор на пазара в контекста на заплахата от COVID-19”, която е приета на 13 март 2020 г.

ЕК препоръчва редица действия в контекста на заплахата от вируса COVID-19, чрез които  да се гарантират наличностите на пазара на ЛПС и медицински изделия. Те са от съществено значение за здравните работници, за оказващите първа помощ и за останалия медицински персонал, който полага усилия за овладяване на вируса и за ограничаване по-нататъшното му разпространение.

В препоръката на ЕК са включени:

- мерки за задаването на приоритет на процедурите за оценяване на съответствието на лични предпазни средства (ЛПС);

- възможност за позоваване на препоръки на СЗО за продукти, които са ЛПС и са произведени при използване на технически решения, различни от хармонизираните стандарти;

- използването на дерогации от процедури за оценяване на съответствието за медицински изделия, както и насоки за органите на държавите членки, извършващи надзор на пазара по отношение на личните предпазни средства или медицинските изделия.

 Линк за изтегляне от Официалния вестник на Европейския съюз на препоръката на ЕК на български език: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2020:079I:FULL&from=EN

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.