Облекчени процедури се въвеждат по програма „Родители в заетост“

Облекчени процедури се въвеждат по програма „Родители в заетост“

Трудовите договори на детегледачите могат да се изпращат по пощата

За всички семейства и детегледачи, участващи в проект “Родители в заетост”, се въвеждат облекчения  във връзка с обявеното извънредно положение, съобщиха от ведомството.

Родители със сключено тристранно споразумение, които са освободени (съкратени) от работа поради настъпилото извънредно положение в страната, се удължава срокът за намиране и постъпване на работа. Срокът се променя на “до 1 (един) месец след отмяна на обявеното извънредно положение”, като услугата „детегледач” няма да бъде прекъсвана в този период.

За безработните родители пък се удължава срокът за 4-месечното предоставяне на посреднически услуги от страна на бюрата по труда за намиране на работа. Срокът се удължава с периода на извънредното положение., разясняват още от Агенцията по заетостта. При проявено желание от страна на родителите и детегледачите е допустимо тристранните споразумения и трудовите договори да бъдат изпращани и получавани чрез лицензиран пощенски оператор в съответното бюро по труда. До отмяната на извънредното положение е допустимо месечните отчетни документи (декларация за статут на заетост и форма за явяване/неявяване на работа на детегледача) да бъдат изпращани на електронната поща на съответното бюро по труда в дигитален формат без ограничение (разпечатка, принт-скрийн, снимка, сканиран документ и/или др.), задължително заверени с подписи. Адресите на всички бюра по труда в страната са публикувани на официалната интернет страница на Агенция по заетостта.

От ведомството препоръчват стриктно да се спазват препоръките за ограничаване на епидемичната обстановка в страната, набелязани от Националния оперативен щаб и Министерство на здравеопазването. При възможност, реалното постъпване на работа на лицата (детегледачи), които попадат в застрашените групи, да бъде след отмяна на обявеното извънредно положение в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.