0

Т ази седмица Брюксел ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и други бенефициенти могат да получат необходимата им подкрепа от Общата селскостопанска политика.

Тази седмица Брюксел ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и други бенефициенти могат да получат необходимата им подкрепа от Общата селскостопанска политика.

Изискванията за съфинансиране ще бъдат изоставени, тъй като държавите членки вече използват всичките си средства за борба с кризата. Администрацията ще бъде опростена, съобщи Синор, след изявление на еврокомисаря Урсула фон дер Лайен.

Освен удължените срокове за прием на заявления по директните плащания за 2020 г., ще се въведат и нови срокове за работа от администрациите, така че да се осигури адекватност при тяхната обработка.


Мобилизация

Предвижда се увеличаване на авансовите плащания при схемите за директни плащания, а също и свързаните с инвестиционните проекти по линия на програмите за развитие на селските райони.

Планира се допълнителна гъвкавост при проверките на място, за да се сведе до минимум нуждата от физически контакт и да се намали административната тежест.

Пренасочване

Ще има пренасочване на средства от всички фондове, свързани с политиката на сближаване, за борба с извънредните ситуации. Всички неразрешени пари от Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд ще бъдат мобилизирани за справяне с последиците от кризата на общественото здраве.

За да се гарантира, че средствата могат да бъдат пренасочени към местата, където са най-належащи, ще бъдат възможни трансфери между фондове, както и между категории региони и между целите на политиката, съобщиха от пресцентъра на ЕК.