0

П роект за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени в парламента от група депутати от ГЕРБ, предвиждат намаляване на административната тежест за фермерите, които не са допуснали огнище на заразно заболяване по животните и хората, и които до момента са отглеждали животни.

Проект за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени в парламента от група депутати от ГЕРБ, предвиждат намаляване на административната тежест за фермерите, които не са допуснали огнище на заразно заболяване по животните и хората, и които до момента са отглеждали животни.

За тях се предлага да се отмени задължението да населват животните след писмено разрешение.

Процедура

Към настоящия момент населването на всички обекти се извършва само след писмено разрешение на директора на Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождението на обекта. То се издава при условията и по реда на процедура, одобрена от шефа на БАБХ, съгласуванъ с директора на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, след извършена проверка на място от официалния ветеринарен лекар.

Облекчение

За тези собственици или ползватели на животновъдни обекти, които са въвели мерки за биосигурност и спазват ветеринарномедицинските изисквания, се предлага ослобождаване от горепосочената процедура. Въвежда се издаване на разрешение за населване на животни само за обекти след ликвидирано огнище на заразно заболяване по животните, както и за нови индустриални ферми за отглеждане на свине и птици, с оглед високия епизоотичен риск при тях.

Всичко това ще доведе до намаляване на разходите и времевия ресурс за коректните фермери, посочват в мотивите си народните представители.

Маршрут

В действащия закон е предвидено кметовете и кметските наместници да определят маршрута на движение на животните от сборни стада по улиците на населени места. Тази практика се прилага от органите на местното самоуправление, но в същото време остават животни от определени животновъдни обекти, които не са включени в сборните стада и за които разписаните норми не се прилагат. Движението на тези животни не е определено в границите на населените места, което води до замърсяване на урбанизираните територии и околната среда с фекални маси. В тази врезка се предлага промяна с цел поставяне на всички животновъди при еднакви условия.